SkyTrip

Aici, 13 e cu noroc

Din categoria istorie, cultura si agrement intr-un singur loc, am ales pentru cei care ne citesc, Centrul Cultural Palatele Brancovenesti, mai exact Muzeul Traditiei Aulice. Adapostit de Palatul Mogosoaia, acest muzeu a fost infiintat in anul 2000 si se constituie ca o sinteza a sute de ani povestita de 13 incaperi.

Scara de onoare este spatiul dedicat voievodului Constantin Basarab Brancoveanu, prin doua portrete, dar si prin elemente precum stema Basarabilor si cea a Cantacuzinilor si covorul persan sah-in-sah, cu simboluri regale, care marcheaza pozitia voievodului in zona de influenta a Orientului.

Sala Turco-Persana reuneste obiecte provenite din Balcani sau din vestul si centrul Asiei precum covoare, tesaturi, broderii, piese de ceramica sau arama, vegheate de harta Persiei.

De cum treci Sala Turco-Persana dai de Sala Ortodoxa, inchinata vocatiei de slujitor al Bisericii si de ctitor, a lui Constantin Brancoveanu fiind expuse aici icoane pe lemn, o fresca, xilogravuri, usi imparatesti, un serafim si un felon.

Daca simti ca deja ai probleme cu orientarea printre atatea incaperi, nu te panica, pentru ca urmeaza la timp Sala Hartilor.Colectia de harti ocupa o parte din holul cu mozaic e aur in care Martha Bibescu isi primea oaspetii si prezinta o reprezentare grafica a mutatiilor istorice la care principatele dunarene au fost parte in secolele XVII-XVIII, dar si a schimbarii granitelor statelor cu care Tarile Romane au dialogat comercial, politic si cultural.

Dupa ce ti-ai recapatat spiritul orientarii, ai ocazia sa admiri Imagini din Tarile Romane, sa hoinaresti prin Muntenia si Moldova cu ajutorul stampelor imprimate in prima jumatate a secolului al XIX-lea.
Ai obosit? Nu se poate, esti abia la jumatatea drumului si mai e pana sa spui cu mana pe inima ca ai parcurs muzeul din scoarta-n scoarta.

Mai e, de exemplu, Sala Scoartelor.Spatiul dezvaluie scoarte oltenesti, muntenesti si moldovenesti tesute in tehnica chilimului, pentru vopsitul lanii folosindu-se coloranti vegetali.

Sala Fanariota te poarta in stilul greco-turc prin intermediul portretelor, gravurilor, costumelor, tesaturilor, pieselor de ceramica si mobilier, dar si a multor alte obiecte.Hai descopera-le!
In acest muzeu, de la fanarioti la francezi nu-i decat un pas. Sala Franceza a fost sufrageria Marthei Bibescu si e decorata cu gravuri, ilustratii de carti fratuzesti si portrete de boieri imbracati dupa moda pariziana.

Acum e momentul sa faci anticamera. Anticamera Salii Italiene este decorata cu zece stampe din secolul al XVIII-lea reprezentand constructii importante din Milano.

Ti s-a facut pofta de Italia? Foarte bine, pentru ca te poti satura in Sala Italiana, o parte dintre obiectele de provenienta italiana de aici atragand atentia asupra legaturilor Brancovenilor si Cantacuzinilor cu tara mediterana. Dintre acestea amintim-picturi in ulei, gravuri, compozitii alegorice, piese de mobilier florentin si venetian.

Sala Transilvana te impresioneaza cu exponate lucrate de mesteri si artisti apartinand principalelor trei etnii din Transilvania, patronate, intre anii 1688-1918, de Imperiul Habsburgic.

Sala Sfatului Domnesc e rodul imaginatiei donatorului, deoarece obiectele originale al acestui loc de intrunire a divanitilor nu au mai putut fi recuperate. Piesele de mobilier expuse sunt tronul, strane din biserica inaltata de Constantin Brancoveanu la Potlogi, portretul principelui la 42 de ani, scoarte oltenesti si alte obiecte despre care nu-ti mai spun, pentru ca merita sa le vezi pe viu.

Ultima, dar deloc de neglijat, este Sala Cancelariei Domnesti. In trecut, aceasta era spatiu ceremonial, Martha Bibescu organizand aici concerte, petreceri si baluri. In prezent aceasta iti aduce...dorinta de a o vedea pentru ca eu ma opresc aici si sa te las sa te convingi cum prezentul si trecutul fac casa buna la Centrul Cultural Palatele Brancovenesti din Mogosoaia.

Diana Petrut