SkyTrip

Balaurul Dobrogean, uriasul cu pete care isi sufoca prada

O specie pe cale de disparitie continua si astazi sa ii sperie pe locuitorii din sudul Romaniei. Este vorba despre Elaphe Sauromates, cunoscut de toata lumea drept Balaurul Dobrogean, o reptila de circa doi metri si jumatate, care isi ucide hrana prin incolacire.  

Faimosul sarpe a fost vazut de-a lungul timpului in mai multe judete din tara. Este vorba despre Vrancea, Galati, Iasi, Tulcea, Constanta si Buzau. Cele mai dese aparitii ale acestei specii au fost semnalate in zone din Dobrogea. 

Sarpele cu patru dungi 

Balaurul Dobrogean este de regula cafeniu inchis sau brun roscat, pe un fond galbui. Culoarea capului este de cele mai multe ori cafeniu inchis, cu o dunga inchisa care porneste de la coltul botului si care este caracteristica pentru majoritatea speciilor genului Elaphe.  

Pe partea dorsala a corpului exista patru siruri longitudinale de pete mari cafenii, motiv pentru care, initial, aceasta specie se numea Elaphe quatuorlineata sauromates, adica sarpele cu patru dungi. 

Printre cei mai lungi serpi din Romania 


Temutul Balaur Dobrogean este unul dintre cei mai mari serpi care se gasesc pe teritoriul tarii noastre. Poate ajunge chiar si la doi metri si jumatate, are capul si coada alungite, lar botul este obtuz. 

Reptila traieste in regiunile de stepa si este cunoscuta ca fiind un bun un catarator care nu se misca foarte rapid. Hrana sa consta in rozatoare, pasari si unele soparle, pe care le vaneaza si le ucide apoi prin incolacire. Musca foarte rar, de regula atunci cand este capturat. 

Reproducerea acestei specii are loc in aceasta perioada a anului. Puii eclozeaza, de obicei, in septembrie sau octombrie, la trei luni de la depunerea oualor.