SkyTrip

Cetatea de Scaun a Sucevei va fi prezentata ca entitate militara, intr-o expozitie permanenta

Veste buna din Bucovina: recent reabilitata in urma unui proiect in valoare de 44 de milioane de lei, asigurati din fonduri europene, Cetatea de Scaun a Sucevei va avea o expozitie permanenta. Proiectul muzeografic vizeaza prezentarea acestui obiectiv ca entitate militara si este realizat de seful Serviciului Istorie din cadrul Muzeului Bucovinei, Benonia Jitareanu. De asemenea, in aceasta perioada sunt in derulare concursuri pentru ocuparea a sapte posturi in cadrul Cetatii, din care un post de muzeograf, doua de guarzi, unul de casier, un post de sef de serviciu, un post de inginer si un post de administrator.
 
Expozitia, ce urmeaza a fi finalizata pana la data de 31 august 2016, este constituita in principal din tehnica militara, cu arme realizate manual, dar va avea si puncte multimedia destinate interactiunii cu publicul si ghiduri virtuale ale obiectivului turistic. O parte dintre exponate au fost deja aduse la Suceava  si, conform directorul Muzeului Bucovinei, Emil Ursu, "se lucreaza destul de intens, iar firma castigatoare din Iasi sta destul de bine cu lucrarile pentru realizarea replicilor, partea de multimedia".

In mai putin de doua luni de la redeschiderea Cetatii, din data de 15 august a acestui an si pana in 10 octombrie, au fost inregistrati peste 32.500 de vizitatori. "Este o crestere semnificativa, daca avem in vedere ca in tot anul 2009, cand s-a facut proiectul de reabilitare, au fost 76.000 de vizitatori", a declarat Ursu. De altfel, muzeul intentioneaza sa depuna un al doilea proiect pentru accesarea de fonduri europene, care vizeaza restaurarea zidului ce margineste santul de aparare inspre aleea de acces, chituirea zidurilor in interior si exterior, restaurarea pulberariei si construirea a doua grupuri sanitare in santul cetatii. Valoarea maxima a proiectului este de cinci milioane de euro.

Autor fotografie: Catalin Enache