SkyTrip

Copacul lui Jules Verne din Aninoasa, arborele parizian in care cresc lalele

Orasul Aninoasa, din judetul Hunedoara, se mandreste si astazi cu un arbore deosebit ale carui radacini merg pana la celebrul scriitor Jules Verne. Este cunoscut sub numele de tulipan, sau arborele cu lalele, si are o istorie la fel de interesanta precum florile sale galben-verzui.

Declarat monument al naturii, tulipanul din Aninoasa se afla la marginea Drumului National 66A si poate fi recunoscut cu usurinta dupa gardul de protectie din jurul sau si dupa panoul informativ amplasat de autoritati.

In descriere se precizeaza ca Liriodendron Tulipifera, arbore ornamental purtator de lalele, este originar din America de Nord, fiind adus de la Paris in anul 1880, de catre Anne Margarette Manderspach si plantat in primul parc dendrologic din tara ce apartinea castelului din Iscroni. "Copacul lui Jules Verne", dupa cum ii spuneau localnicii, este un simbol al orasului Aninoasa.

Povestea tulipanului

Povestea tulipanului din Aninoasa incepe in anul 1880, cand baronul Maderspach, mostenitor al unor vaste domenii in Vale, construieste aici un castel inconjurat de o gradina deosebita, cu specii variate de plante.

Anne Margarette Maderspach, sotia proprietarului, era cea care se ingrijea de gradina. In scurt timp, a reusit sa tranforme suprafata intr-un adevarat parc dendrologic. Sub indrumarea ei atenta, gradinari adusi din tari idepartate faceau ca gradina castelului sa rivalizeze cu renumite gradini din occident.

In 1880, Anne Margarette a decis sa completeze gradina cu arborele special cu lalele adus tocmai de la Paris.

Scrisori catre Jules Verne

Tanara vorbea mai multe limbi si in acea perioada coresponda cu amicul sau de peste hotare, Jules Verne. Inspirat de locurile si peisajele pitoresti descrise de Anne Margarette in scrisorile sale, Jules Verne a scris in 1892 „Castelul din Carpati” (in franceza, Le Château des Carpathes).

Astazi, locuitorii din zona numesc batranul tulipan copacul lui Jules Verne si se mandresc cu el ori de cate ori au ocazia.

Specie rara cu flori deosebite

Tulipanul este unul dintre cei mai deosebiti arbori, in tara noastra existand doar cateva exemplare. In regiunile de origine, unele exemplare pot ajunge si la 200 sau chiar 300 de ani, cand pot atinge 30 m inaltime si peste un metru in diametru.

Florile arborelui au circa 5 cm si seamana foarte mult cu niste lalele. Acestea pot fi complet galbene sau pot avea nuante de galben-verzui cu o dunga de un portocaliu intens, ce strabate ca o centura toate petalele.

200 de ani infloriti


Inflorirea are loc in perioada aprilie - iunie, florile rezistand intre 3 si 6 saptamani, in functie de varsta, dimensiunile arborelui si mai ales de conditiile de mediu.

Acesti arbori nu infloresc in primii ani de cultura. Pot trece pana la 15 ani inainte ca primele flori sa apara pe ramuri, dar dupa aceea va continua sa infloreasca in mod constant circa 200 de ani.