SkyTrip

Craciun in Maramures: farmecul unic al traditiilor rurale, pastrate cu sfintenie de sute de ani

Proiectul cultural-turistic "Craciun in Maramures" va incuraja in acest an turistii romani si straini sa viziteze satele si comunele renumite pentru conservarea traditiilor arhaice specifice sarbatorilor de iarna, neschimbate de sute de ani si de o frumusete aparte. In satele aflate la mare departare de centrele urbane, obiceiurile de iarna fac parte din traditia locala, fiind respectate cu mare sfintenie, iar turistii sunt, la randul lor, dornici sa vada farmecul acestor sarbatori, cat si pregatirile premergatoare lor. In Maramures, atat "satele din zona de munte, dar si cele situate la ses, cunoscute in limbajul etnologilor ca si "tari", cum ar fi: Maramuresul istoric, Tara Lapusului, Tara Chioarului, au pastrat traditiile neschimbate, desi s-a crezut ca cei aproape 50 de ani de comunism ar fi putut afecta respectul pentru cultura rurala. Cercetarile specialistilor au dovedit in ultimii ani ca n-a fost asa, ca majoritatea traditiilor populare s-au pastrat, ca satul a reusit sa se salveze si sa conserve aceste obiceiuri dupa un calendar propriu si sa arate urmasilor ca istoria acestor traditii a asigurat oarecum continuitatea vietii rurale", a precizat, pentru Agerpres, Gabriel Zetea, presedintele Consiliului Judetean Maramures.

De asemenea, presedintele Asociatiei de Arte si Meserii Traditionale din Maramures, prof. Georgeta Iuga, a aratat ca satele maramuresene sunt un filon bogat de traditii, muzica populara si mesteri populari, putini cunoscuti publicului larg, insa foarte apreciati de cunoscatori si specialistii in domeniu: "Calatorul, turistul care ar ajunge intamplator in satele din Maramures in preajma sarbatorilor de iarna, ar ramane surprins sa constate ca viata satului e cat se poate de animata, ca oamenii sunt preocupati sa intampine aceste sarbatori curati sufleteste, dar cu multa bucurie si veselie prin colinde si preparate culinare specifice. Pregatirea sosirii Craciunului, dar si a Anului Nou inseamna pentru sateni primenirea gospodariei, a casei, haine noi facute la croitorul satului, taiatul porcului, mersul in sezatoare acolo unde se mai practica, invatatul de colinde, pregatitul bradului care va fi impodobit in seara de Ajun, si multe alte mici lucruri care se pot intampla intr-o gospodarie taraneasca prinsa in curentul acestor sarbatori de hotar", a spus Georgeta Iuga.

Proiectul "Craciun in Maramures", lansat in urma cu multi ani, isi propune sa faca accesibile macar o parte din aceste traditii, sa le prezinte turistilor in forma autentica si sa arate ca ele fac parte din identitatea si zestrea romaneasca. Programul va fi gazduit de Muzeul Satului din municipiul Baia Mare si va fi sustinut de mai multe primarii din judet, care, pentru o zi, vor prezenta publicului si turistilor cele mai frumoase traditii dedicate sarbatorilor de iarna specifice satului maramuresan. Potrivit Asociatiei Nationale de Turism Rural Ecologic si Cultural (ANTREC), filiala locala, anul trecut peste 7.000 de romani si straini au petrecut sarbatorile de iarna in Maramures si au facut scurte calatorii cu trenul Mocanita pe Valea Vaserului din Muntii Maramuresului.