SkyTrip

De la Inchisoarea Ministrilor

Construita in 1897 de autoritatile austro-ungare, inchisoarea din Sighet, cunoscuta si sub numele de “inchisoarea ministrilor”, a fost in 1948 loc de detentie pentru un grup de studenti, elevi si tarani maramureseni, iar doi ani mai tarziu, aici au fost adusi peste o suta de personalitati cu varste de peste 60 de ani, din intreaga tara - fosti ministri, academicieni, economisti, militari, istorici, ziaristi, politicieni, unii dintre acestia condamnati la pedepse grele, altii nici macar judecati.

Penitenciarul era considerat “unitate de munca speciala” , fiind cunoscut si sub denumirea de “colonia Dunarea”, insa , in realitate, era un loc de exterminare, umilinta si batjocura pentru elitele tarii.
Conventia de la Geneva si admiterea Romaniei Comuniste in ONU, in anul 1955, au adus dupa sine si o gratiere, o parte dintre detinutii politici din inchisorile romanesti fiind transferati in ale locuri, inclusiv domiciliu obligatoriu. La inchisoarea din Sighet peste 50 dintre cei 200 de detinuti murisera.

In 1977 aceasta a fost dezafectata si s-a transformat in fabrica de maturi, depozit de sare, intr-un final ajungand o ruina.

Zeci de ani mai tarziu, in 1995, Fundatia Academica Civica transforma acest loc in Memorialul Victimelor Comunismului si al Rezistentei, un muzeu care adaposteste fotografii, acte, obiecte, scrisori, colectii de ziare, carti si manuale care evoca acele momente de groaza.

In curtea interioara a fost amplasat Cortegiul sacrificatilor, grup statuar din bronz, reprezentand 18 siluete umane mergand spre un zid care le inchide orizontul.

Anual, aici se desfasoara cursurile Scolii de Vara, unde 100 de elevi asculta prelegeri ale unor profesori din strainatate si din tara.

Muzeul Memorial Sighet a fost transpus si pe DVD oferind ocazia de a patrunde virtual in toate spatiile si incintele muzeului, dar si de a vizualiza toate documentele si obiectele expuse.

Pentru cei care doresc experiente la fata locului, Memorialul Comunismului si al Rezistentei de la Sighet se afla in centrul istoric din Sighetu Marmatiei. La 2.5 kilometri distanta de oras se gaseste Cimitirul Saracilor, componenta a Memorialului. Legendele spun ca aici ar fi fost ingropati in secret, noaptea, cei peste 50 de detinuti morti in inchisoarea politica.