SkyTrip

Delta Dunarii, Mamaia si Baile Felix au fost zonele cele mai cautate de turisti in sezonul 2016

Delta Dunarii, Mamaia si Baile Felix au fost zonele cele mai cautate de turisti in sezonul 2016, cu un grad de ocupare de aproape 100% pentru mai multe saptamani, potrivit Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT). De altfel, vanzarile pentru destinatii romanesti prin agentiile de turism au fost per total mai mari cu 15%, in medie, fata de vara trecuta, datorita investitiilor realizate in ultimii ani in structurile de cazare, zone de divertisment si relaxare, dar si conjuncturii internationale, care a determinat un numar mai mare de romani sa isi petreaca vacanta in tara lor. Revelatia sezonului estival 2016 in preferintele turistilor a fost Delta Dunarii, care a inregistrat o crestere de 20% a vanzarilor, fata de 2015. Aici turistii au petrecut, in medie, trei zile de vacanta. Vanzarile pentru litoral au crescut cu 12%, cele pentru statiunile balneare cu 18%, in timp ce vanzarile pentru statiunile montane s-au situat la acelasi nivel ca anul trecut.

Pe litoral, Mamaia s-a clasat pe primul loc, in principal datorita evenimentelor pentru promovarea statiunii, urmata fiind de Venus, care concentreaza cele mai multe hoteluri renovate in ultimii doi ani, de Jupiter si de Eforie Nord. Turistii au petrecut, in medie, cinci zile pe litoral, o mare parte dintre ei preferand pachetele all inclusive. Pretul mediu pentru o vacanta pe litoral a fost de 637 de lei/persoana, fata de 563 de lei/persoana, in 2015. Cele mai pline luni au fost iulie si august, iar pentru anii urmatori se intentioneaza lansarea unor programe care sa atraga turistii pe litoral si in lunile mai, iunie si septembrie: "Programul Prima Piscina, pe care ANAT il va propune guvernului urmator, o solutie testata pe litoralul bulgaresc, poate prelungi sezonul. Turistii sunt atrasi de hotelurile care au piscina si care le ofera relaxare si divertisment pe litoral si cand vremea nu este potrivita pentru stat la soare si baie in mare", a declarat Alin Burcea, presedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism, citat de Agerpres.

In statiunile balneare, unde in ultimii cinci ani au fost refacute 34 de hoteluri si doua au fost construite, pachetul mediu a costat vara aceasta 821 de lei/persoana, fata de 667 de lei/persoana, vara trecuta, la un sejur mediu de sapte zile. In topul statiunilor balneare vandute de turoperatori se regasesc Baile Felix, Calimanesti - Caciulata, Baile Herculane, Sovata, Covasna. "Turismul balnear se deplaseaza din zona de tratament medical catre cea de preventie si relaxare si nu numai pentru pacientul propriu-zis, ci si pentru familia acestuia, care doreste o experienta de leisure in statiunile balneare, oferita din ce in ce mai mult de hoteluri", a explicat Adrian Voican, prim-vicepresedinte ANAT.

Sursa fotografie: unanhaihui.ro