SkyTrip

Descoperire arheologica unica in Romania: un templu urias vechi de 7.000 de ani, gasit pe malul Prutului

O echipa de arheologi din Botosani, in colaborare cu arheologi din Suceava si Iasi, au facut o descoperire unicat in Romania. Acestia au gasit pe malul Prutului, in apropiere de localitatea Ripiceni, o structura de dimensiuni impresionante intr-o asezare a misterioasei culturi Cucuteni, unicat, se pare, in preistoria romaneasca. Megastructura de peste 1.000 de metri patrati a fost cel mai probabil un urias templu de acum 7.000 de ani sau chiar locuinta sefului de comunitate, de trib, conform arheologului Aurel Melniciuc, directorul Muzeului Judetean de Istorie Botosani. Ca sapatura, doar 100 de metri patrati au putut fi cercetati la spaclu si periuta, dar cercetarile continua, inclusiv cu determinari magnetometrice, care au reliefat dimensiunile gigantice ale structurii.

Aceasta structura de-a dreptul uriasa era dotata inclusiv cu palisada si val de pamant, structuri de aparare: "Spatiul interior are aproximativ 1000 de metri patrati, impreuna cu incinta, impreuna sa spunem cu constructia, santul cu palisada lutuita, in jur de 1.500 de metri patrati. Este foarte mare. In alte sit-uri, o asemenea megastructura ar reprezenta intregul sit", a declarat Dumitru Boghian, conferentiar universitar doctor la Universitatea "Stefan cel Mare" din Suceava, citat de adevarul.ro. Uriasa locuinta era ridicata pe o structura de lemn si era construita dintr-un soi de chirpici. Despre posibilitatea ca acesta structura sa fi fost un centrul politic al unei capetenii care domina regiunea, specialistul arata ca ipoteza unor structuri paleopolitice poate fi luata in considerare, dar deocamdata imposibil de dovedit arheologic.

Mega-structura face parte dintr-o asezare uriasa, considerata printre cele mai mari descoperite vreodata pe teritoriul Romaniei, in cadrul culturii Cucuteni, intinsa pe nu mai putin de 25 de hectare, cu locuinte, dependinte si zone diferentiate. Practic, este ca o "metropola" cucuteniana de acum 7.000 de ani. Civilizatie care a ridicat-o a fost una uimitoare prin spiritualitatea ei, prin reprezentarile ei artistice unicat, care uimesc la nivel mondial, prin nivelul de trai ridicat, dar si prin misterele care inca o invaluie. Spre exemplu, nu este nici pana astazi cunoscut vreun cimitir al acestei comunitati, nestiindu-se exact ce se intampla cu defunctii. Cultura Cucuteni este un adevarat brand al Botosaniului, prin numarul mare de asezari de pe teritoriul judetului, iar specialistii arata ca inclusiv aceasta zona a facut parte din leaganul agrar al civilizatiei europene difuzate apoi catre vestul Europei, ca factor civilizator.

Sursa fotografie: www.adevarul.ro