SkyTrip

Doua camile unguresti la primul Zoo din Romania: Cocosatii din Dumbrava sibiana

Prima Gradina Zoologica din Romania, inaugurata la Sibiu in urma cu mai bine de 80 de ani, nu se lasa ingenuncheata de lipsuri sau trecerea timpului si isi sporeste numarul de locatari cu fiecare ocazie ivita. Dupa ce au luat in gazda doua zebre de toata frumusetea, administratorii au decis sa aduca tocmai din Ungaria doua camile curioase si prietenoase: un mascul de un an si o femela de doar 11 luni. In tara vecina, cele doua mamifere locuiau tot la o gradina zoologica, astfel ca sunt obisnuite deja cu atmosfera plaiurilor mioritice si nu rateaza ocazia sa se lase admirate in fiecare zi de trecatorii la fel de curiosi.



Intinsa pe o suprafata de peste 15 hectare, Gradina Zoologica din Sibiu si-a deschis pentru prima data portile in 1929. Amplasat in inima Padurii Dumbrava, parcul s-a bucurat de admiratia vizitatorilor inca de la primii chiriasi primiti in dar: un vultur, o lupoaica, un cerb carpatin si multe alte exemplare de invidiat.



Papagali cu pume si jaguari



La aproape un an de la inaugurare, la portile Gradinii unicat si-a facut aparitia si mos Martin, primul urs donat celor care se ocupau de intretinerea parcului la acea vreme. N-a trecut mult si ursii au devenit o prezenta obisnuita pentru zona respectiva, astfel ca a fost nevoie de ceva mai special pentru a-i atrage pe vizitatori.



Asa au aparut la Gradina din Dumbrava jaguarii si pumele, pentru care s-au contruit recent amplasamente speciale de sute de metri patrati. Alaturi de ei au fost cazate si cateva lame si caprioare.



Gradina din Sibiu nu duce lipsa nici de pasari. Pe langa porumbei si papagali, acolo pot fi vizitati si fazani sau pauni.



In urma cu cativa ani, spatiile destinate ursilor si jaguarilor au fost extinse. Au urmat apoi spatiile lupilor albi, leilor, tigrilor, dar si a ierbivorelor.



De la cateva vulpi, la zeci de specii



Dupa intampinarea celor patru zebre si camile, gradina adaposteste in prezent peste 190 de animale si pasari din mai mult de 50 de specii. Printre acestea, maimute, lupi albi sau carpatini, tigri, lei, mistreti, cerbi lopatari, bivoli albi, ponei, pitoni, sau crocodili.



Nu lipsesc fireste nici vulpile, carora li se datoreaza, de altfel, intregul amplasament. Gradina a fost fondata de Intreprinderea de Electricitate, la initiativa inginerului Szekely. Ideea de a face primul parc zoologic din Romania i-a venit acestuia, se pare, dupa ce a gasit niste vulpi in timp ce lucra la repararea barajului de la Sadu.



Gradina din Sibiu are si doua lacuri, dintre care unul are in mijloc o insula de 350 metri patrati.



Reduceri pentru elevi si pensionari



Programul de vizitare al Gradinii Zoologice din Calea Dumbravii numarul 142 este zilnic, de la ora 9:00 la ora 17:00. Pretul de intrare este de 3 lei pentru adulti si 2 lei pentru copii, studenti, elevi sau pensionari.

Inchirierea unei barci sau a unei hidrobiciclete se face in baza unui bilet in valoare de 15 lei, pentru o jumatate de ora (cu 10 lei garantie).



Ionut Vasilescu