SkyTrip

Doua sarbatori, o singura zi: de 1 Mai celebram Munca nationala prin Ras mondial!

Prima zi din luna Mai ne aduce anul acesta doua sarbatori pe cat de opuse, pe atat de necesare. Pe langa Ziua Muncii, pe care romanii s-au obisnuit deja sa o sarbatoreasca in aer liber, tot pe 1 Mai celebram de aceasta data si Ziua Mondiala a Rasului. Aceasta din urma este serbata din deceniul trecut in prima duminica din luna mai, care anul acesta coincide cu traditionalul 1 Mai muncitoresc.



Ziua Internationala a Muncii a fost decretata pe 1 mai in anul 1889, de catre Congresul Internationalei Socialiste. La inceput, in aceasta zi erau comemorate prin manifestatii muncitoresti victimele grevei generale din Chicago din anul 1886.



Peste 90.000 de oameni, dintre care aproape jumatate aflati in greva, au iesit atunci in strada pentru a cere reducerea timpului de lucru la 8 ore. Lucru pe care, de altfel, o mare parte dintre ei a si reusit sa-l obtina.



Ulterior, 1 Mai a devenit sarabtoarea muncii in majoritatea tarilor, autoritatile si liderii sindicali convenind ca aceasta zi sa fie libera.



Manifestatii uriase pe strazile Romaniei





La noi in tara, ziua de 1 Mai este sarbatorita din anul 1890. In perioada comunista, autoritatile organizau in aceasta zi manifestatii de amploare pe marile bulevarde. Muncitorii imbracati in tinute de sarbatoare erau nevoiti sa marsaluiasca in coloane in timp ce scandau lozinci si afisau pancarte uriase.



Dupa Revolutia din 1989, latura propagandistica a acestei zile a fost redusa. Romanii continua, insa, si astazi sa se bucure de acest eveniment, pe care il celebreaza in aer liber. De regula, in aceasta zi libera majoritatea angajatilor si nu numai pornesc spre statiunile de pe litoral sau spre cele montane, unde au parte de cele mai multe ori de o minivacanta.



A 13-a Zi Mondiala a Rasului





Anul acesta, tot pe 1 Mai este sarbatorita si Ziua Mondiala a Rasului. Evenimentul a avut loc pentru prima data pe 11 Ianuarie 1998, iar de atunci este sarbatorit anual in prima zi de duminica din luna mai.



Initiativa de organizare i-a apartinut doctorului indian Madan Kataria. Intr-un articol publicat in 1995 si intitulat "Rasul, cel mai bun tratament", acesta nota ca rasul sporeste capacitatea de concentrare si rezistenta la efort si creste in acelasi timp increderea in propria persoana. Tot rasul, sustine savantul, imbunatateste relatiile cu cei din jur.



In Ziua Rasului pe intreg mapamondul au loc fel de fel de evenimente care starnesc rasul: spectacole cu clowni, picturi pe fata, teatru de papusi, concursuri de baloane, dar si sedinte colective de ras.



Ionut Vasilescu