SkyTrip

Dupa 400 de ani: Cum arata azi bisericuta de lemn devenita Manastirea Brancoveanu (VIDEO)

La poalele Muntilor Fagaras se afla un lacas de cult pe cat de greu incercat, pe atat de cunoscut si apreciat. Este vorba despre Manastirea Brancoveanu, ridicata acum aproape 400 de ani si refacuta de mai multe ori.

Manastirea Brancoveanu este situata pe teritoriul comunei Sambata de Sus, in judetul Brasov. Primele mentiuni legate de acest lacas de cult dateaza din 1654, cand satul Sambata de Sus intra in proprietatea lui Preda Brancoveanu.

Distrusa in 1785

Manastirea Brancoveanu a fost, la inceput, doar o bisericuta din lemn pentru calugarii sihastri din zona. Manastirea propriu-zisa, din piatra si caramida, a fost ridicata de domnitorul Constantin Brancoveanu in anul 1696.

Manastirea din Sambata de Sus a rezistat chiar si dupa decapitarea domnitorului Constantin Brancoveanu, in pofida faptului ca austro-ungarii au distrus multe dintre lacasurile de cult romanesti. In 1785, insa, lcasul de cult a fost pus la pamant.

A doua sfintire

Cel de al doilea ctitor al manastirii a fost Prea Sfintitul Dr. Nicolae Balan. Biserica a fost sfintita pentru a doua oara in anul 1946.

In interiorul constructiei s-a pastrat o mare parte din pictura veche, autentica. Pictura din pridvor a fost refacuta si prezenta scene din Vechiul Testament, Judecata de Apoi, Raiul si Iadul.

Noi renovari si reconstructii

Inalt Prea Sfintitul Doctor Antonie Plamadeala a fost cel de-al treilea ctitor al manastirii. Acesta a facut numeroase si importante renovari si reconstructii la incinta manastirii.

Manastirea a fost ridicata tot in stil brancovenesc si era compusa din doua corpuri de cladiri cu doua nivele, trei foisoare, o trapeza, bucatarie, chilii, casa brancoveneasca, o biblioteca, o casa de oaspeti, la mansarda muzeul - pot fi admirate icoane vechi pe sticla, lemn si obiecte de patrimoniu colectionate de I.P.S. Dr. Antonie Plamadeala.

MANASTIREA BRANCOVEANU DIN SAMBATA DE SUS