SkyTrip

Fenomene paranormale de Sanziene: Noaptea magica in care se deschid portile cerului

Folclorul romanesc e dominat de o tema importanta, legata de fenomenele magice care se petrec in doua nopti ale anului. Este vorba de Noaptea Sfantului Andrei si Noaptea de Sanziene. Sanzienele, singura sarbatoare pagana din calendarul crestin, pica in fiecare an pe 24 iunie. La noi, sarbatoarea mai e cunoscuta si sub numele de Dragaica. In Noaptea de Sanziene, una din cele doua nopti magice, se deschid portile cerului, iar vrajitorii se pregatesc sa comunice cu duhurile.

Fenomene paranormale

Dincolo de legendele din folclorul romanesc, cele mai cunoscute manifestari ale fenomenelor paranormale in Noaptea de Sanziene vin din Padurea Baciu, din Cluj.  Aici, un grup de tineri a fotografiat mai multe siluete ciudate care s-ar fi aflat in padure chiar pe 24 iunie. De altfel, povestile legate de padurea Baciu se leaga de mai multe intamplari privind aparitia unor OZN-uri sau intamplari stranii care au loc in special noaptea.

Ielele si plantele miraculoase

In noaptea de Sanziene vracii ies la cules diferite plante, care au mai apoi efecte miraculoase. Folclorul aminteste de Iarba Sarpelui, Matraguna, Iarba Fiarelor, plante care pot vindeca boli grave, dar care, folosite de cunoscatori, pot provoca si foarte mult rau. Totusi, a umbla in noaptea de Sanziene este periculos, pentru ca atunci umbla libere Ielele, spirite care odata ce te prind in mrejele lor iti pot face rau pe vecie.

Sanzienele

Traditia spune ca numele de Sanziene vine de la zeita romana Santa Diana. Sanzienele sunt zane tinere, frumoase si vesele. Daca indragesc oamenii din preajma lor, ii pot ajuta sa-si gaseasca perechea sau sa aibe recolte bune tot anul. Potrivit altor legende, numele de Sanziene ar proveni de la florile de camp galben aurii, care au miros dulce suav. In unele zone ale tarii aceste flori poarta chiar numele de Sanziene.