SkyTrip

Fosile marine cu o vechime de 70 de milioane de an, gasite din intamplare de o echipa de muncitori in Muntii Cozia

O echipa de muncitori care lucra la reabilitarea unui drum forestier in Muntii Cozia a descoperit pe valea raului Patesti un bogat zacamant de fosile din Cretacic (145-66 de miloane de ani in urma). Dupa opinia specialistilor invitati la fata locului, este vorba de fosile de Acteonella, o specie de melc din cretacic: "Ceea ce avem aici are o valoare geologica impresionanta. Se vede clar specia de melci Acteonella, are o vechime de 70 de milioane de ani. Vorbim de Cretacic, de Acteonella gigantea, foarte bine conservate. Ceea ce vedem aici necesita clar o analiza pentru ca, desigur, avem de a face un un zacamant, o sedimentare a acestor fosile pe o suprafata uriasa", a declarat pentru Agerpres prof. dr. Ghoerghe Ploaie.

Primaria a delimitat perimetrul, iar reprezentantii Romsilva si conducerea Parcului National Cozia au decis sa ia masuri pentru conservarea acestui areal, avand in vedere descoperirea conglomeratului de gresii si marne in care au fost incrustate zeci de specii de moluste: "Vom vedea ce vor spune specialistii, este clar ca acest bazin va fi declarat arie protejata", a declarat si administratorul Parcului National, Pavel Prundurel. In Muntii Cozia au mai fost gasite in anii '70 fosile marine care au confirmat ca tot masivul a fost in urma cu sute de milioane de ani pe fundul Marii Tetis.

UPDATE:
O expeditie a unor geografi si geologi din Valcea in zona Patesti a confirmat faptul ca fosilele din cretacic reprezinta un zacamant ce se intinde pe o lungime de 1 kilometru si, ca urmare, considera ca este necesara delimitarea arealului si declararea ca zona protejata, fiind unele din cele mai frumoase fosile de Acteonella din lume descoperite vreodata. Zacamantul ar putea fi mai mare decat cel din Transilvania, cunoscut sub numele de Dealul cu Melci, si, odata cercetat, ar putea aduce dovezi si date noi despre modificarile continentale din timpul Cretacicului. "Ii asteptam si pe paleontolgii de la Bucuresti pentru a face cercetari in zona si vom face tot ce putem pentru a valorifica si potentialul turistic al acestor chei, evident cu reguli stricte de a conserva aceasta minune a naturii", a spus primarul din Salatrucel, Nicolae Sima.

Sursa fotografie: www.agerpres.ro