SkyTrip

Hotelul de gheata de la Balea Lac, declarat destinatie europeana de top

Hotelul de gheata de la Balea Lac ocupa locul 3 intr-un top al celor mai frumoase constructii de gheata din Europa, realizat de revista britanica Essential Magazine, clasandu-se dupa Kakslauttanen Arctic Resort din Finlanda si Ice Hotel din Suedia. Acesta cuprinde un ansamblu de igluuri, un castel de gheata si trei hoteluri de gheata, iar obiectivul din tara noastra urca pe podium devansand Sorrisniva Igloo Hotel din Norvegia si Castelul de zapada Kemi din Finlanda. Publicatia le recomanda turistilor sa nu fuga de frig, ci sa se bucure din plin de el, explicand si modul in care se face accesul pana la Balea Lac. Cei care vor sa vada constructia de gheata situata la peste 2.000 m altitudine pot sa urce numai cu telecabina si pot innopta in Hotelul de gheata sau in cele trei igluuri construite in imediata vecinatate a acestuia.

Proiectul de marketing turistic "Hotel of Ice" Balea Lac a ajuns in sezonul 2015-2016 la cea de-a 11-a editie, iar tema din acest an este "Europa", cele 14 camere avand nume care sa aminteasca de tari ale Uniunii Europene. Astfel, turistii vor putea dormi, in functie de preferinta, in Salonul vienez (Austria), in Dutch room (Olanda), Studio Helsinki (Finlanda), English Home (Anglia), High Lisbon (Portugalia), Bella Italia (Italia), Casa maghiara (Ungaria), Spanish Kingdom (Spania), Deutsche haus (Germania), Irish room (Irlanda), Frozen Sweden (Suedia), Luxemburg, Greek Studio (Grecia) sau in Odaia de sus (Romania). Pentru cei care doresc sa se cazeze in camere de gheata, dar vor mai multa intimitate, de cativa ani deja se ridica, langa hotelul propriu-zis, si trei constructii de tip iglu. Anul acesta constructia lor va incepe dupa Anul Nou, iar incaperile se vor numi Cabinet de Bruxelles (Belgia), La maison parisienne (Franta) si Switzerland.

"Materia prima" pentru constructori este gheata provenita din Lacul Balea, cel mai mare lac glaciar din Muntii Fagaras. Ca sa poata fi folosita, aceasta trebuie sa aiba o grosime de minimum 30 cm (ideal 60-70 cm), iar bucatile sa fie cat mai mari, pentru ca soarele sa nu le poata topi usor. De regula, fiecare bloc de gheata cantareste intre 50 si 70 de kilograme. Temperatura din camere este cuprinsa intre minus 2 si plus 2 grade Celsius, iar turistii primesc paturi si blanuri pufoase de animale, dar si saci caldurosi de dormit. Cei care doresc sa se cazeze aici platesc 440 de lei pe noapte pentru o camera dubla si 660 de lei in iglu. Copiii cu varste intre 6 si 15 ani beneficiaza de o reducere de 50 la suta, iar pentru copiii sub 6 ani cazarea este gratuita. Pe timpul zilei, hotelul este deschis vizitatorilor. Daca in primii ani circa 3.000 de turisti veneau sa admire hotelul sau sa se cazeze, in ultimii ani numarul acestora a depasit 8.000.