SkyTrip

In cautarea lui Dracula: Numar record de turisti la misteriosul Castel Bran

Romania este o tara plina de obiective turistice unice si fascinante care atrag anual milioane de vizitatori. Fie ca vorbim despre zona litoralului, fie despre cea montana, tara noastra nu duce deloc lipsa de atractii pentru turistii romani si mai ales pentru cei de peste hotare. De la pesteri nesfarsite la chei si stanci cu forme deosebite, de la peisaje naturale la orase medievale pline de castele si legende faimoase, Romania este gata oricand sa-si intampine oaspetii cu locuri si clipe de neuitat. Skytrip.ro va prezinta zilnic un obiectiv romanesc de neratat. 

Unul dintre cele mai populare obiective din Romania se afla la 30 de kilometri de municipiul Brasov. Este un loc plin de legende exploatate mai ales de straini, care vin anual in numar considerabil sa-i treaca pragul. Este Castelul Bran, un monument istoric și arhitectonic care adaposteste in prezent un muzeu de istorie.

Castelul Bran este situata pe strada General Traian Mosoiu nr. 28 din localitatea Bran. A fost construit in urma cu 634 de ani, in scop militar. In 1395, fortareata a fost folosita ca punct strategic de catre Sigismund de Luxemburg, iar in 1407, Mircea cel Batran a devenit stapanul acestui castel.

In 1920, Castelul Bran a fost donat Reginei Maria a Romaniei, devenind resedinta sa de vara. In 1948, impresionanta constructie a intrat in posesia statului roman, iar in 2000, a fost revednicata de Arhiducele Dominic de Habsburg si de surorile sale, mostenitori ai castelului. Acestia au devenit proprietari ai castelului in 2006, insa statul roman a pastrat administrarea inca 3 ani.

„Castelul lui Dracula”

Stilul castelului era formal si tipic pentru o fortareata din secolul al XV - lea, dar de-a lungul timpului a suferit numeroase transformari arhitecturale. In jurul acestui castel s-au croit si o multime de legende, aproape toate avand legatura cu Dracula.

In ciuda denumirii primite in acest sens, „Castelul lui Dracula”, voievodul Vlad Tepes se pare ca nu a locuit niciodata aici. Cu toate acestea, de ani de zile, mii de turisti straini vin la Bran pentru a vedea cu ochii lor locul in care vampirii sugeau sangele oamenilor. Nu gasesc acest lucru, insa pleaca incarcati de frumusetea locurilor.

Numar record de turisti

In primul weekend din aceasta luna, pragul Castelului Bran a fost trecut de 18.000 de turisti, un record care nu s-a mai inregistrat din anul 1948, cand s-a deschis muzeul Bran. In mod normal, sfarsitul de saptamana aduce la Bran un numar de circa 12.000 de persoane, cele mai multe venite din tari precum SUA, Marea Britanie, Japonia, Franta sau Germania.

"Cu siguranta, trendul se va mentine, avand in vedere ca este perioada concediilor, iar lunile iulie, august si septembrie aduc de obicei un numar mare de turisti la Bran", a declarat pentru Agerpres Alexandru Priscu, administratorului Domeniului Bran.

Priscu sustine ca numarul turistilor care au vizitat Castelul Bran in primul trimestru al acestui an a fost cu 17% mai mare decat in aceeasi perioada a anului trecut, "un procent extrem de imbucurator in actualele conditii economice".

Program si tarife

Castelul Bran poate fi vizitat pana la 30 septembrie lunea, intre orele 12:00 – 18:00 si de marti pana duminica intre 9:00 – 18:00. Din octombrie si pana in mai, programul este mai scurt cu doua ore, astfel ca ultima intrare este la ora 16:00.

Un bilet de intrare la castel costa 20 de lei pentru adulti, 15 lei pentru persoanele cu varsta de peste 65 de ani, 10 lei pentru studenti, 5 lei pentru elevi. Taxa de filmare pentru amatori este de 20 de lei, iar taxa foto este inclusa in biletul de intrare.