SkyTrip

Misterele Dobrogei: Cetatea Libida, o metropola a antichitatii

Romania este o tara plina de obiective turistice unice si fascinante care atrag anual milioane de vizitatori. Fie ca vorbim despre zona litoralului, fie despre cea montana, tara noastra nu duce deloc lipsa de atractii pentru turistii romani si mai ales pentru cei de peste hotare. De la pesteri nesfarsite la chei si stanci cu forme deosebite, de la peisaje naturale la orase medievale pline de castele si legende faimoase, Romania este gata oricand sa-si intampine oaspetii cu locuri si clipe de neuitat. Skytrip.ro va prezinta zilnic un obiectiv romanesc de neratat. 

Unul dintre cele mai misterioase situri arheologice ale Dobrogei este orasul antic Libida (cunoscut si ca Ibida). Cetatea se afla in Slava Rusa, un sat aflat in zona central-sudica a judetului Tulcea, in Podisul Babadagului, care apartine de comuna Slava Cercheza. 

Cetatea Libida este desfasurata pe o suprafata de 24 ha si a fost cel mai mare oras din Dacia Romana, dupa Histria. A fost descoperita in urma cu circa 22 de ani, insa a fost mentionata prima data in 1897, cand geograful Pamfil Polonic a descris-o ca o centura de fortificatii, cu ziduri groase, cu 33 de turnuri si trei porti. 

Urme din paleolitic 

Cercetarile arheologice din zona au scos la iveala vestigii si urme arheologice din paleoliticul mijlociu, neolitic, din epocile romana, romano-bizantina si medievala timpurie. 

In centrul cetatii s-a descoperit o basilica paleocrestina cu trei nave si trei abside, cu coloane si capiteluri din marmura si paviment din mozaic policrom, atribuita sec. VI p.Chr. 

Metropola antichitatii

Cetatea Libida a fost o adevarata metropola a antichitatii. Intre 5.000 si 10.000 de oameni au locuit acolo, conform specialistilor. 

In 2001, cercetarile arheologice au scos la iveala ansamblul Portii de vest, considerata cea mai importanta descoperire, care servea drept aparare si acces in cetate. 

Foto: tulcea-info.ro