SkyTrip

Observatorul Seismologic din Vrancioaia, principalul "furnizor" al cutremurelor din Vrancea

Statia Seismologica Vrancioaia a fost infiintata in anul 1942, in urma puternicului cutremur din 10 Noiembrie 1940 (magnitudinea 7,4). La doi ani dupa infiintare, statia si-a intrerupt activitatea, iar in perioada 1952-1956 a functionat sporadic.

Redeschisa in 1964

Seismologul Cornelius Radu a redeschis Statia de la Vrancioaia in 1964, in conditii foarte modeste  de spatiu. In 2003, s-a decis schimbare denumirii din "Statia Seismologica Vrancioaia" in Observatorul Seismologic "Dr. Cornelius Radu" Vrancioaia.                 

Dupa cutremurul din 4 martie 1977 (magnitudinea 7,2) aparatura statiei a fost completata cu mai multe sisteme. In octombrie 1980, prin echiparea sa cu seismograf S13, a devenit statia principala a retelei seismice cu telemetrarea datelor la Bucuresti.

Cea mai moderna din Romania

Datorita modernizarii din perioada 1986 - 1989, prin construirea unei noi cladiri si echiparea cu noi aparte, statia de la Vrancioaia a devenit cea mai moderna din tara, precum si una din cele mai moderne din Europa.

Zona seismica Vrancea, prin particularitatile sale de izolare si concentrare in spatiu si de producere a cutremurelor subcrustale, ofera conditii unice in lume pentru predictia acestui tip de cutremure.

Laboratoare si muzeu

In prezent, Observatorul Seismologic de la Vrancioaia dispune de laboratoare pentru monitorizarea evenimentelor seismice amplasament special pentru instralarea senzorilor seismici, punct seismobilogic, spatii speciale pentru desfasurarea unor activitatii stiintifice, precum si de un muzeu.

Echipata cu aparatura de inalta si joasa sensibilitate, observatorul furnizeaza date foarte importante pentru studiul seismicitatii regiunii Vrancea, predictia cutremurelor Vrancene si protectia antiseismica a constructiilor.