SkyTrip

Palatul lui Gigi Becali, resedinta unui premier si a unei amante celebre

"Palatul" lui Gigi Becali din Aleea Alexandru nr. 1 are o istorie aparte. Impresionantul monument, unde astazi vin turisti straini in vizita, este o copie fidela a Muzeului Rodin din Paris. A fost casa marelui industrias Max Auschnitt si mai apoi a premierului Petru Groza, care de altfel s-a si stins in aceasta locuinta.

Legenda spune ca "Palatul lui Becali" a fost construit in 1920 de catre Iancu Manu, unul dintre cei mai importanti avocati din acele timpuri. Manu era casatorit cu Zeta Cantacuzino, nepoata lui Cantacuzino "Nababul". Casa din Aleea Alexandru a fost construita din banii Zetei.

Copia Muzeului Rodin

Impunatorul imobil, aflat in apropierea Palatului Victoria, este o copie a Muzeului Rodin din Paris, care a fost inaugurat in anul 2919.

Muzeul ocupa doar cateva incaperi din cladirea Hotelului "Biron", unde a locuit sculptorul Auguste Rodin.

Locul unde Carol al II-lea a vurt sa-si cazeze amanta

De “Palatul” din Aleea Alexandru este legata si o poveste cu Regele Carol al II-lea. Potrivit ziarulnational.com, se spune ca, la reinscaunarea pe tron din 1930, Carol ar fi vrut sa-i puna casa la dispozitie Elenei Lupescu, amanta sa.

Din motive necunoscute, insa, s-a razgandit si a ales s-o cazeze intr-o vila de pe Aleea Modrogan, acolo unde astazi este sediul PD-L.

Dupa ce Iancu Manu i-a vandut “Palatul” lui Max Auschnitt, se pare ca acesta ar fi ordonat saparea unui tunel care sa lege locatia sa de resedinta Elenei Lupescu. Scopul: prin acel tunel, Regele Carol al II-lea isi vizita amanta fara ca cineva sa aiba cea mai mica banuiala.

Dormitorul unde a murit Petru Groza

In 1946, Max Auschnitt a fugit din tara, astfel ca imobilul a ramas fara proprietar. Nationalizarea din ’48 a transformat locuinta in resedinta oficiala a lui Petru Groza, prim-ministru al Romaniei in acea perioada.

Lui Groza i s-a permis sa ramana in aceasta casa si dupa incheierea mandatului. Acesta s-a stins din viata intr-unul dintre dormitoarele "Palatului", pe 7 ianuarie 1958.

Foto: ziarulnational.com