SkyTrip

Parcul National Domogled-Valea Cernei, parc cu 32 de trasee turistice (VIDEO)

Daca exista de trei ori femeie, produse cosmetice trei in unu, de ce nu ar exista si de trei ori parc? Si daca da, de ce nu ar fi acesta Parcul National Domogled-Valea Cernei?

Situat in estul judetului Caras-Severin, ocupand suprafata de peste 23.000 de hectare, in vestul judetului Mehedinti peste 8.000 de hectare si in vestul judetului Gorj peste 29.000 de hectare, acest parc se imparte in patru zone, cu diverse grade de protectie.

Infiintat in 1990 si avand administratie proprie incepand cu anul 2003, acest parc are in componenta formatiuni geologice reprezentate de un ansamblu de roci metamorfice, sedimentare vechi si magnatice, apartinand domeniilor getic si danubian, aflate in raporturi tectonice complicate, greu de impacat. De-a lungul acestuia sunt scoase in evidenta diverse forme sculptate in calcare si conglomerate pe vai scurte cu panta mare, sectoare de chei greu accesibile sau chiar inaccesibile.

Diversitatea tipurilor de peisaje, precum: abrupturi calcaroase cu Pin negru de Banat, canioane cu paraie cu debit puternic fluctuant, varfuri calcaroase cu vegetatie submediteraneana, paduri intinse de fag, goluri alpine de jnepenis, lacuri de acumulare montane, chei si prapastii calcaroase, pesteri termale unice in Romania, izvoare termominerale, raritati de flora si fauna ofera tuturor iubitorilor de natura, doritori de experiente inedite, ocazii pe langa care nu e permis sa treaca cu una cu doua.

Astfel, aici exista 32 de trasee turistice, de diferite grade de dificultate, premitand practicarea unor sporturi extreme cum ar fi: catararea, canyoning-ul, alpinism sau chiar rafting pe raul Cerna, odata cu venirea primaverii.

Frumusetea Parcului National Domogled-Valea Cernei este intregita si de oamenii de pe aceste meleaguri care contribuie, si ei, la sporirea atractivitatii si valorii ariei protejate prin obiceiuri traditionale, bogatia culturala si ospitalitate.

Asadar, toate bune si de vazut pe aceste meleaguri. Nu mai sta pe ganduri!

Diana Petrut