SkyTrip

Pestera cu Oase din Valea Minisului, locul unde a poposit cel mai „vechi” om din Europa

In sistemul carstic al Vaii Minisului, in apropiere de Anina, judetul Caras Severin, se afla o pestera al carei nume a facut inconjurul lumii in urma cu aproape un deceniu. Pestera cu Oase este locul unde au fost gasite cele mai vechi ramasite din Europa ale omului modern. Fosilele, provenind de la trei indivizi, au fost datate la o vechime de 35.000 de ani, sau 40.500 folosind date calibrate.

Pestera reprezinta nivelul superior fosil al unui sistem carstic mai extins si care include si alte pesteri, o retea multi-etajata de galerii active si subfosile si cateva sute de metri de galerii inundate, accesibile exclusiv prin scufundare autonoma. Tocmai de aceea, accesul in pestera este foarte dificil.


Cele mai vechi ramasite

In anul 2002, un grup de speologi amatori din Timisoara a facut o descoperire despre care se vorbeste si astazi. Este vorba despre un fragment de maxilar uman care s-a dovedit a fi mai mult decat o simpla ramasita osoasa.

Fragmentul descoperit a fost trimis unui antropolog din Statele Unite, care a datat osul ca avand o vechime de 34.000 – 36.000 de ani. Ulterior, in aceeasi pestera au fost gasite si alte fragmente osoase umane.

Cercetarilor ulterioare au scos la iveala faptul ca oasele descoperite sunt cea mai veche fosila, datata, care a apartinut unui om din epoca moderna si ca trebuie sa fie rezultatul unui amestec dintre omul de Neanderthal si cel modern.

Casa lui Pintea

Si in judetul Maramures exista o Pestera cu Oase, despre care legendele spun ca ar fi fost pe vremuri una dintre locuintele lui Pintea Viteazul,  un vestit haiduc din Tara Lapusului.