SkyTrip

Pestera Polovragi, locul unde blestemul lui Zalmoxis te poate lovi la tot pasul

Putine sunt locurile cu incarcatura religioasa, invaluite totodata intr-o aura de mister si legenda. Pestera Polovragi, de pe malul Oltului, este unul dintre acestea. Totul se leaga de perioada de glorie a dacilor, deoarece legendele zonei sustin ca aici s-a odihnit insusi Zalmoxis, zeul suprem al stramosilor nostri.

Zeul Om de la Polovragi

La Pestera Plovragi se ajunge pe drumul spre Cheile Oltetului, pe langa Manastirea Polovragi. Cadrul natural este mirific, vizitarea acestui loc fiind un bun prilej pentru pasionatii de drumetii sa aiba parte de o experienta incantatoare. Dar ceea ce atrage in mod special calatorii este celebra de acum Pestera a lui Zalmoxis. Zeul Om, cum a fost numit de daci, Zalmoxis face parte din istoria poporului roman, numele sau fiind strans legat de perioada de glorie a dacilor.

Traseul subteran al lui Zalmoxis

Legendele au prins viata odata cu primele cercetari ale speologilor la pestera Polovragi, acum mai bine de 100 de ani. Ei au descoperit aici urme de picioare umane vechi de peste 2.000 de ani, semn ca este foarte posibil ca prin aceste locuri sa fi mers locuitorii Daciei. Traditia spune ca Zalmoxis intra in adancurile Pesterii Polovragi, de unde, printr-un traseu subteran cunoscut doar de el, ajungea in preajma cetatii Sarmizegetusa.

Cautatorii de comori

La Polovragi au ajuns si cautatorii de comori, dupa ce multi aventurieri au sperat sa gaseasca aici celebrul aur dacic. Numai ca, multe persoane au sfarsit tragic in incercarea de a se imbogati peste noapte, ceea ce i-a facut pe localnici sa creada ca locul este blestemat de Zalmoxis, spiritul sau pazind inca pestera de rauvoitori.

Sosia lui Tudor Vladimirescu

Legendele de mai sus sunt intarite de o alta povestire, care il are in prim plan pe Tudor Vladimirescu. Potrivit acesteia, domnul Tudor, care obisnuia sa se roage la manastirea Polovragi, s-a ascuns in acest loc atunci cand a fost atacat de eteristi, fiind defapt ucisa o sosie a sa si nu el. Povestea e intarita si de o iscalitura a lui Tudor Vladimirescu, pastrata la Polovragi.

Liliecii de la Polovragi

Pe langa legendele legate de Zalmoxis, Pestera Polovragi este si un obiectiv important pentru pasionatii de speologie. Aici exista o colonie de peste 300 de lilieci de pestera, cunoscuti popular drept liliecii cu potcoava, datorita formei pliului care le inconjoara nasul. Ei pot vana 10-15 insecte pe minut si, pentru cei curajosi, o vizita la Polovragi este un bun prilej pentru a le admira performantele.

Ionut Vasilescu