SkyTrip

Pestera Scarisoara si legendele celui mai mare ghetar subteran din Romania

Romania este o tara plina de obiective turistice unice si fascinante care atrag anual milioane de vizitatori. Fie ca vorbim despre zona litoralului, fie despre cea montana, tara noastra nu duce deloc lipsa de atractii pentru turistii romani si mai ales pentru cei de peste hotare. De la pesteri nesfarsite la chei si stanci cu forme deosebite, de la peisaje naturale la orase medievale pline de castele si legende faimoase, Romania este gata oricand sa-si intampine oaspetii cu locuri si clipe de neuitat. Skytrip.ro va prezinta obiectivele romanesti de neratat.

La 32 km amonte de Campeni, pe raza comunei Garda de Sus din judetul Alba se afla cel mai mare ghetar subteran din Romania, al doilea ca marime din Europa. Acesta este adapostit de Pestera Scarisoara si nu este ocolit de legend transmise de-a lungul timpului. Pana la jumatatea lunii august, pestera poate fi vizitata numai in zilele de duminica.

Pestera Scarisoara (Ghetarul de la Scarisoara) are o vechime de peste 3.500 de ani, formandu-se in timpul glaciatiunilor, cand acesti munti erau acoperiti de zapada si gheata. Este un ghetar de tip static, aflat pe fundul unui aven a carei gura de 60 m se deschide in mijlocul padurii.

Scarisoara este iluminata si amenajata cu scari metalice ancorate in peretii avenului, care inlesnesc coborarea celor 48 m cat masoara adancimea avenului. Aceasta reprezinta prima pestera declarata monument al naturii din Romania.

Legendele Pesterii

La fel ca multe alte obiective din tara, si Pestera Scarisoara este inconjurata de diverse legende. Una dintre ele spune ca, in vremuri stravechi, aici traia un balaur numit Solomat.

Acesta fura cate o fata frumoasa, fie in Noaptea de Anul Nou, fie in noaptea dinaintea Targului de Fete la Gaina si le ascundea intr-un palat de gheata pe care niciunul dintre localnici n-a avut ocazia sa-l vada.

O alta legenda pomeneste ca apa din bazinele din spatele formatiunii calcaroase numite "La Brazi" iti poate indeplini orice dorinta. Daca ingenunchiezi, bei apa din bazin direct cu buzele, cu capul descoperit, in timp ce iti pui o dorinta, cu siguranta aceasta se va implini.


Pestera Scarisoara poate fi vizitata pe tot parcursul anului.