SkyTrip

Pietrele Doamnei, cea mai interesanta forma geologica din Muntii Rarau

Denumirea celei mai interesante forme geologice din Muntii Rarau vine din vremea lui Petru Rares. Domnitorul a gasit aici adapost sigur pentru familia sa, iar doamna, sotia lui, se urca deseori pe stanci si scruta zorile in asteptarea sotului.

Aparent inaccesibile, Pietrele Doamnei au fost escaladate pentru prima data in 1921. Mai tarziu, nu putini au fost cei care s-au catarat impinsi de dorinta teribila de a fi martorii unui rasarit de soare vazut de la o inaltime de 1648 m.

Rezervatia se invecineaza cu Pietrosul Bistritei, spre vest Giumalaul, spre nord cu muntele Tomnatec, iar spre est cu pajistile Todirescu, din preajma codrului secular Slatioara. Un fapt inedit al zonei a fost o ninsoare cazuta pe timp de vara, in zilele de 21-22 iunie 1910.

Intreaga zona reprezinta calexare cu incrustatii de corali, amoniti, alge marine, elemente care formau mari recife acum 140 milioane de ani, in perioada cretacica, cand acest teritoriu a fost acoperit de marile calde ale oceanului.

Molidul este regele zonei. Alaturi de el se gasesc: plopul tremurator, salcia capreasca, scorusul, mesteacanul. Pe langa ei se intalnesc specii unicat precum: micsandra salbatica, gusa porumbelului, clopotelul, margareta. Pe stanci se intalnesc floarea de colt, jnepanul si relictul argentica.

Fauna este bine reprezentata: urs, lup, cocos de munte, cerb nobil, caprior etc.

Larisa Bracea