SkyTrip

Povestea Iepurasului

Va amintiti cu siguranta de vremurile copilariei, cand abia asteptam zilele de Pasti, plesneam de nerabdare cu gandul la intalnirea cu Iepurasul, pregateam cosul, alergam dupa iarba, sa-i facem acestuia un loc demn de daruri cate si mai cate, multe si marunte. Oare si astazi copiii mai pastreaza acest obicei sau ideea asteptarii “urecheatului” cu iarba proaspata, intr-un loc ferit de privirile curiosilor, a devenit si ea desueta? Cert este ca povestea iepurasului, scurta, dar interesanta, e una care se pierde in negura timpului, in traditia precrestina, iar astazi se impleteste cu semnificatia religioasa a Sarbatorii pascale.


A fost odata ca niciodata o zeita saxona Eostre, zeita a Lunii. Intr-o iarna, ea a gasit o pasare ranita pe un camp, si, pentru a o salva de la moarte, a transformat-o intr-o iepuroaica, lasandu-i insa darul de a depune oua. Ca semn de multumire pentru ca i-a salvat viata, aceasta decora toate ouale si le daruia zeitei. De atunci si pana azi a ajuns sa se pastreze, astfel, ideea iepurasului care aduce copiilor un cos plin cu oua colorate.

Si asta nu e tot. Mai circula vorba ca la germani iepurasul si-a facut prima aparitie cu ocazia Pastelui, in jurul anului 1500, purtand cu fala ideea de fertilitate, renastere si viata noua. Si cum asa o aparitie nu trebuie ignorata, 300 de ani mai tarziu, germanii au inventat dulciurile in forma de iepurasi, din aluat si zahar, in aceeasi perioada aparand in Germania si in Franta si ouale de ciocolata.

Lasand la o parte reputatia iepurelui din Alice in Tara Minunilor sau de animal care se teme si de umbra sa, trebuie sa stiti ca acesta este un mesager sacru al divinitatii in multe culturi. De exemplu, in traditia chineza, el este o creatura care traieste pe Luna si are drept ocupatie de baza macinarea orezului, esenta vietii. Budistii povestesc despre iepurele care, neavand ce ofranda sa-i aduca zeitei Indra, s-a gatit pe sine insusi in focul sacru, drept rasplata fiind asezat pe Luna, iar la unele triburi de pe continentul american exista un mit care descrie cum iepurele a adus oamenilor focul, in timp ce in cultura mayasa acestuia i se atribuie inventarea scrisului. 

Cat despre ouale colorate, cele rosii semnifica patimile suportate de Iisus Hristos, in timp ce restul culorilor au fost asociate cu bucuria, energia, fericirea sarbatorii. Decorarea oualor nu a fost intamplatoare, toate liniile si semnele pictate pe acestea simbolizand ceva cu adevarat special. Se spune ca linia dreapta verticala simbolizeaza viata, cea dreapta orizontala face referire la moarte si finalul unui ciclu existential, linia cu dreptunghiuri semnifica gandirea si cunoasterea, iar eternitatea este reprezentata prin linia dreapta dubla, alaturi de linia ondulata care ne face sa ne gandim la apa, vesnicie.

Cu speranta ca ati avut si anul acesta parte de un iepuras generos, care, pe langa oua viu colorate, v-a lasat in cos si multe bucurii, impliniri, zambete si putin noroc pentru anul 2017, va uram sa aveti parte de un Paste in tihna si armonie, in mijlocul familiei sau intre prieteni dragi, asa cum ii place romanului sa fie la zi de sarbatoare!