SkyTrip

Primul parc stelar din Romania, in Muntii Bodoc-Baraolt

Veste buna pentru iubitorii muntelui, ai astronomiei si ai iesirilor in aer liber - un proiect extrem de interesant si cu mare potential turistic urmeaza sa fie implementat, in premiera, in Romania. Asociatia Vadon din Sfantu Gheorghe a inceput demersurile pentru crearea unui "parc stelar" acreditat international, unde turistii vor putea observa corpurile ceresti fara a fi deranjati de poluarea luminoasa. Vizand activitati educative si de relaxare, proiectul se adreseaza atat celor mici, cat si adultilor, in vestul Europei acest tip de petrecere a timpului liber fiind deja un fel de ramura a turismului foarte la moda. Conceptul parcurilor stelare a pornit initial din Statele Unite ale Americii, dar, din cauza poluarii luminoase, cerul instelat aproape a disparut din viata locuitorilor marilor orase.

In urma masuratorilor efectuate cu ajutorul unor specialisti, s-a stabilit ca locul ideal in care ar putea fi amplasat acest parc este situl natural Muntii Bodoc-Baraolt, care insumeaza aproape 60.000 de hectare si unde au fost identificate  8-10 locatii in care conditiile de observare a cerului instelat sunt chiar bune. Pana in luna martie 2017 se intentioneaza depunerea documentatiei necesare la  Organizatia Internationala a Cerului Instelat, autoritate decizionala in domeniu, si, daca totul merge conform planului, pana in vara, cel tarziu in toamna, dobandirea acreditarii. "Ramane de vazut ce calitate vom primi. Sunt trei ranguri: calitatea bronz, argint si aur si eu cred ca avem posibilitatea de a dobandi o calificare de argint, ceea ce este un calificativ foarte bun, iar apoi sa putem derula acele programe prin care dorim sa atragem cat mai multi turisti in zona", a declarat pentru Agerpres Demeter Janos, directorul executiv al asociatiei Vadon.

Initiatorii proiectului au primit si un sprijin financiar in valoare de 400.000 de forinti din partea Fundatiei "Bethlen Gabor" din Ungaria pentru achizitionarea unui cort multifunctional de mari dimensiuni, care va oferi posibilitatea derularii activitatilor in aer liber in cadrul programului "Parcul cerului instelat". "Avand acest cort putem sa facem (...) diferite evenimente, care vizeaza efectiv observarea cerului instelat, in prezenta unor specialisti in materie (...). Cerul instelat variaza in functie de fiecare anotimp, sunt o multime de evenimente stelare, in fiecare zi se intampla ceva deasupra noastra, dar, pe langa toate aceste informatii oferite de catre specialisti, oamenii invata toata cultura care se leaga de aceste observatii de mii de ani asupra cerului instelat, constelatiilor, invata astrofotografia, care este foarte la moda in acest moment (...)", a mai declarat Demeter Janos.