SkyTrip

Printul si broasca, in varianta britanica, albastra si otravitoare!

Una dintre cele mai bizare specii de broaste saritoare, originara din America de Sud, traieste si pe meleagurile romanesti. Mai exact, in satul Delnita, din judetul Harghita. Broastele albastre, cum sunt cunoscute, sunt extrem de rare, astfel ca sunt incluse intr-un program de mentinere si inmultire a speciei. Recent, micii amfibieni au avut parte si de o vizita „regala”.

Dendrobates azureus este o specie de broasca saritoare, cunoscuta si sub denumirea de broasca otravitoare albastra sau Okapipi (numele indian). Numele i se trage de la culoarea predominanta a corpului, care este acoperit de o piele fina, de un albastru intens, presarata de pete negre.

Albastru otravitor

Broasca abastra cantareste circa 8 grame, are o lungime de aproximativ 4,5 centimetri si o durata medie de viata de pana la 6 ani. Femelele sunt un pic mai mari decat masculii si pot fi recunoscute dupa degete.

In mediului sau natural, Dendrobates azureus este o broasca veninoasa, pielea fiind pe cat de albastra, pe atat de toxica. In trecut, indienii foloseau otrava lor pentru sagetile sulitelor.

Substanta toxica (alcaloizi) este localizata in glandele aflate in piele, servindu-i drept mecanism de aparare in fata posibililor pradatori.

In captivitate, insa, broastele albastre isi pierd toxicitatea, intrucat nu pielea este cea care o produce, ci este luata de la insectele cu care acestea se hranesc.

Printul si broasca protejata

Pe un camp aflat in apropierea bisericii Sfantul Ioan din satul Delnita se deruleaza in prezent un proiect despre viata unor broaste albastre. Acolo a mers in vizita si Printul Charles de Wales.

Mostenitorul coroanei britanice a fost asteptat la Delnita de cercetatorul Demeter Laszlo de la Universitatea Sapientia din Miercurea Ciuc.

Ulterior, Printul Charles a mers in vizita la Barbara Knowls, o britanica stabilita in satul harghitean, unde a cumparat o casa.