SkyTrip

Secretul Anei

Simtiti adierea? Azi e vreme buna! Stiu sa o spuna oamenii din partile locului, fara gres si fara a recurge la acte de divinatie sau procesiuni magice.

Cum in care loc? Doar la Sfanta Ana, in masivul vulcanic Ciomatu, aproape de Baile Tusnad.

Cand aerul este inundat de un miros intepator, e semn ca vine ploaia. Lamurirea e simpla. Venirea ploii este insotita de presiunea atmosferica scazuta, iar acest context favorizeaza emisiile de sulf si bioxid de carbon, care se ridica din muntele ce pastreaza urme de actvitate postvulcanica.

Se intelege ca mor de invidie meteorologii care devin inutili in zona, insa nu le ramane decat sa-si adapteze prognoza dupa spusele baciului Vasile, ce-si abate oile de langa Lacul Sfanta Ana, catre in jos, la adapost, fara surprindere.

Lacul si intreaga regiune sunt insotite de ciudatenii mai mult sau mai putin justificate stiintific, cert este ca localnicii stiu sa le citeasca mesajele si sa se lase calauziti cu recunostinta si respect.

Ana cea Sfanta tine secret, in pantecele sale fluide, o Ana, despre care legenda spune ca s-ar fi aruncat in apa, chiar in noaptea nuntii sale, obligata fiind sa se marite cu unul avut, insa fara har si pe care nu-l iubea. Trupul fetei nu a fost niciodata gasit si doar undele negre pastreaza taina acelei nopti.

Lacul insusi este mort, poate-a murit indurerat, odata cu ea. Explicatia stiintifica este evident alta. Fiind un lac de origine vulcanica, unicul in tara de altfel, lipsa de oxigen si emanatiile gazoase, provenite din fundul lacului si din peretii craterului in care s-a acumulat, nu permit intretinerea vietii.

Povesti care au in centru ciudatul lac, mai sunt, dar niciuna pe masura frumusetii sale invaluite in abur de mister, la amurg.

Larisa Bracea