SkyTrip

Teiul cu parfum de campion, Arborele European al anului

Daca teii ar putea povesti in limba oamenilor, cu siguranta am ramane ore in sir cu gurile cascate si am asculta. Ei stiu secrete, sunt martori la intamplari, ascund printre frunze, framantari, catastrofe naturale si invazii barbare.

Teiul din Leliceni a adus trofeul in Harghita

In mod sigur si teiul din Leliceni a strans in urma celor cinci secole de viata, mii de experiente. El putea vorbi despre horele copiilor din jurul lui, despre iubirile secrete din sat si in final, cand drumetul ar scoate camera foto sa-l imortalizeze, s-ar lauda ca a fost votat anul trecut, Copacul Anului in Romania si Arborele European al Anului.

In cadrul competitiei organizate de Fundatia Ceha pentru Parteneriat de Mediu, in colaborare cu Fondul de Mediu al Ministerului Mediului din Republica Ceha, arborele din localitatea harghiteana a adunat 23.298 de voturi, depasind platanul din Bulgaria, cu care se afla in stransa competitie.

Acesta din urma, a primit doar 18.374 de voturi. Pe locul trei s-a clasat platanul din Ungaria, care a strans 8.836 de voturi.

Teiul falnic, simbolul satului Leliceni

Teiul din Leliceni a fost plantat in jurul anului 1500 si de atunci e un simbol al satului, alaturi de biserica pe care o strajuieste. "Poate a fost vorba despre o conditie fizica iesita din comun, despre cruste lungi, despre ajutorul bisericii, care l-a aparat de diferite catastrofe sau despre toate acestea la un loc. Un lucru e sigur, daca nu ar fi avut biserica in preajma, probabil ar fi fost taiat de mult", sustine Laszlo Csonta, de la Asociatia Tinutul Secuiesc Verde.

Nu poti sa nu resimti frustrant sentimentul nimicniciei, in fata grandorii monumentului natural si sa nu te infiori la gandul ca respiri sub umbra-i, aer si istorii cu parfum de acum jumatate de mileniu.

Larisa Bracea