SkyTrip

Unic in lume: Tunelul celor 365 de sfinti din Statiunea Straja

Cunoscuta pentru calitatea partiilor de schi, statiunea Straja din Valea Jiului este un loc plin de surprize pentru calatorul care alege sa urce in Masivul Valcan, pe drumul judetean care pleaca din Lupeni si ajunge la altitudinea de 1.440 de metri. O cruce din metal, asemanatoare cu cea de pe Masivul Caraiman, ridicata in anul 1996 sa aminteasca de jertfa eroilor care s-au stins in cele doua razboaie mondiale, vegheaza asupra tinutului de la o inaltime de 18,6 metri si o anvergura de 9 metri, fiind situata in imediata apropiere a unui schit din lemn construit in acelasi an. 

Avand hramul Sfintilor Apostoli Constantin si Elena, acesta a devenit, alaturi de cruce, unul dintre simbolurile statiunii. Aici este locul unde se organizeaza slujbe la sarbatorile de peste an, cel mai mare eveniment fiind legat de Vinerea Mare, atunci cand este depusa crucea din lemn de paltin purtata pe umeri de credinciosi cale de peste 10 kilometri, pe Drumul Crucii, de la Lupeni, la Straja. De acest sfant lacas este insa legat si un alt obiectiv important, unic in lume.

Este vorba despre un tunel lung de 54 de metri, in interiorul caruia sunt pictati 365 de sfinti din calendarul ortodox, pentru fiecare zi din an. O candela, veşnic aprinsa, este mutata, 24 de ore din 24, in fata icoanei sfantului care marcheza data curenta in calendar. Calendarul incepe cu data de 1 septembrie, urmand astfel cutuma anului bisericesc. Lunile anului ocupa partea stanga a tunelului, de la intrare spre curtea interioara a bisericii, pe tavan sunt pictate scene din Vechiul si Noul Testament, iar pe partea dreapta sunt reprezentate 12 praznicare ortodoxe, alaturi de cele 10 porunci crestine.

Ideea unui astfel de tunel a venit tocmai pentru ca schitul Straja era extrem de greu de vizitat pe timp de iarna, cand ninsorile abundente si viscolul dadeau de furca celor care se ocupau de bisericuta din lemn si care ar fi dorit dorit ca oamenii sa poata ajunge oricand la acest lacas de rugaciune. Astfel ca tunelul face legatura intre drumul principal din statiunea Straja si bisericuta din lemn. Oamenii apreciaza acest inedit muzeu al sfintilor. Intra in tunel pe o poarta mare din lemn vopsita in alb, isi cauta ziua de nastere si apoi vad chipul sfantului din acea zi, asa dupa cum este trecut el in calendarul ortodox.

"Turistii apreciaza foarte mult acest tunel si schitul de aici, din Straja. E un loc unde isi gasesc linistea sufleteasca. Pot sa va spun ca o data cu aparitia acestui schit, numarul turistilor a crescut foarte mult. Poate ca la acest aspect a contribuit si aparitia schitului, pentru ca omul, pe langa faptul ca vine la Straja sa schieze sau sa se relaxeze in timpul anului, aici poate sa se si reculeaga. Pot sa va spun ca aproximativ 90 la suta dintre cei care vin in Straja trec si prin acest tunel si merg la schit pentru a spune o rugaciune", a declarat pentru Agerpres Emil Parau, om de afaceri din Valea Jiului, renumit in zona pentru actele sale de caritate, cel care a suportat costurile de constructie ale Crucii si tunelului.

Exista si o poveste legata de tunelul, schitul si Crucea Eroilor din Straja. In anul 1996, la Cabana Montana, chiar de Sfintii Constantin si Elena, un turist a aprins lumina intr-o incapere. Becul s-a ars, iar flama de la filament a imprimat pe interiorul becului o cruce. Becul a fost spart de catre unul dintre turisti, dar dupa numai doua saptamani fenomenul s-a repetat. Becul acela poate fi vazut la schitul Straja, iar interpretarea data atunci de un calugar a fost legata de cei opt sute de ostasi care au murit in zona in Primul Razboi Mondial. Se spune ca din luna octombrie a anului 1996, de cand a fost ridicata Crucea si pana in prezent, niciun turist nu si-a pierdut viata in Straja.