SkyTrip

Atelier medieval de fierarie si activitati interactive pentru turisti, la Castelul Corvinilor

Asociatia pentru Protejarea si Conservarea Castelului Corvinilor si Ordinul Cavalerilor de Hunedoara au lansat proiectul “Impreuna pentru un castel frumos”, care isi propune promovarea monumentului istoric si pune in aplicare, printre altele, si conceptul de "muzeu viu". In aripa administrativa a castelului, a fost amenajat un atelier medieval de fierarie, unde turistii pot vedea o serie de instrumente specifice activitatii, de la roata tiganeasca, menghina, clesti pentru stantat sau gaurit, dar si foale pentru intretinerea focului. Toate piesele, provenind din secolul XIX, sunt autentice si au fost obtinute din donatii oferite de satenii din jurul municipiului Hunedoara. "Am incercat sa refacem intreg atelierul, inclusiv sopronul. Un satean ne-a oferit grinzile masive din lemn, pentru ca nu le mai folosea acasa. Celelalte piese le-am primit de la diversi donatori, iar noi am muncit aproape doua saptamani, pe branci, pentru a putea crea un produs turistic reusit pentru cei vor veni la castel in aceasta vara. Vor fi o multime de surprize", a declarat Ioan Bodochi, presedintele Asociatiei pentru Protejarea si Conservarea Castelului Corvinilor, citat de Agerpres.

Dar surprizele placute nu se termina aici. Pentru ca vizita sa fie cat mai interesanta si inedita, au fost pregatite si activitati interactive pentru turisti: intr-o incapere situata la baza Turnului Alb, a fost amenajat un spatiu in care turistii vor putea sa puna mana pe o sabie sau un scut, toate replici ale celor originale, si sa se fotografieze cu aceste obiecte, iar daca noul concept va avea succesul scontat, tot aici va putea fi imbracata partea superioara a unei armuri, cu ajutorul membrilor Ordinului Cavalerilor de Hunedoara. "Replicile permit ca turistii sa le poata simti. Se desfiinteaza astfel acele bariere care sunt legate de prezenta unor vitrine. Atunci cand suntem noi acolo ne asiguram ca vizitatorul poate imbraca o camasa de zale, poate purta un coif sau simte greutatea unei arme", a explicat presedintele Asociatiei Ordinul Cavalerilor de Hunedoara, Marius Badiu. Acest concept de "muzeu viu" s-a bucurat de interesul larg al publicului in toate institutiile de cultura in care a fost implementat, fiind deja o "reteta" de succes.

Beneficiind si de sprijinul autoritatilor locale, care inteleg cat de important este edificiul istoric pentru promovarea turismului in judetul Hunedoara, proiectul are ca scop principal cresterea gradului de atractivitate si interactivitate a vizitei la Castelul Corvinilor, sporirea initiativelor de tip participativ-incluziv pentru publicul larg, prin intermediul expozitiilor si evenimentelor diverse, si contributia la cresterea gradului de conservare si protejare a patrimoniului. Ridicat in secolul al XV-lea de Ioan de Hunedoara, pe locul unei vechi intarituri, Castelul Corvinilor este un monument unic in tara si este de referinta intre castelele medievale din Europa. Unul din cele mai importante monumente de arhitectura gotica din Romania, acesta se bucura de o crestere constanta a numarului de turisti, astfel ca anul trecut a fost vizitat de circa 300.000 de oameni, platitori de bilet.

Sursa fotografie: www.glasul-hd.ro