SkyTrip

Castelul Corvinilor, proiect indraznet: turniruri, amfiteatru pentru spectacole si un sat mestesugaresc medieval (VIDEO)

Autoritatile din municipiul Hunedoara au in plan implementarea unui proiect care sa creasca gradul de atractivitate turistica a Castelului Corvinilor si care include un spatiu pentru turniruri, un amfiteatru pentru spectacole si chiar un mic sat medieval cu casute ale mestesugarilor. Proiectul isi propune sa puna in valoare spatiul exterior al castelului, inclusiv paraul Zlasti, care curge la poalele monumentului medieval, prin reconstruirea fostei mori de apa. De asemenea, accesul spre cladirea castelului se va deschide prin mai multe zone, ceea ce va permite construirea si utilizarea unor locuri de belvedere care acum nu pot fi puse in valoare.

"Intregul proiect se bazeaza pe cateva componente esentiale care pot trezi interesul turistilor, astfel incat acestia sa-si petreaca un timp cat mai mare in interiorul sau in exteriorul castelului. Intreaga zona poate sa fie un spectacol prin ceea ce se realizeaza acolo, pentru ca de trei ori pe zi ar putea avea loc spectacole de turniruri, apoi o garda medievala va face de serviciu la porti si bastioane, iar satul de servicii va fi o componenta esentiala prin ceea ce reprezinta atelierele de confectionat arme, potcovaria si multe altele", a declarat pentru Agerpres arhitectul Daniel Sabau, seful colectivului de proiectare.

Costurile de realizare ale proiectului sunt estimate la circa 5 milioane de euro, iar implementarea ar putea dura trei ani, timp in care vor fi parcurse mai multe etape ale constructiei in asa fel incat activitatea de turism sa nu fie afectata vizibil de lucrari. Autoritatile locale urmaresc obtinerea unei finantari europene nerambursabile, prin incadrarea proiectului in categoria celor de regenerare urbana. In cazul in care acest lucru nu este posibil, variantele alternative includ implicarea bugetului local sau o forma de asociere in parteneriat public-privat ori cu Consiliul Judetean.

Castelului Corvinilor reprezinta principala atractie turistica a municipiului Hunedoara, astfel ca o asemenea investitie devine esential in economia turistica a zonei. Anul trecut, castelul a atras 300.000 de turisti, iar veniturile realizate din incasarile la castel s-au ridicat la peste 1,1 milioane euro. Primarul municipiului Hunedoara, Dan Boboutanu, a estimat ca prin realizarea proiectului de punere in valoare a spatiilor exterioare, numarul turistilor ar putea ajunge la 500.000 pe an, ceea ce va determina si o crestere direct proportionala a veniturilor, in paralel cu dezvoltarea serviciilor adiacente turismului.

Sursa fotografie:www.evz.ro