SkyTrip

De Ziua Pamantului, invatam sa fim buni cetateni ai planetei

Aparuta in 1970, cand s-a ajuns la concluzia ca trebuie sa se faca ceva pentru a se atrage atenţia asupra pericolelor ce pot fi provocate de degradarea mediului inconjurator, Ziua Pamantului simbolizeaza lupta impotriva poluarii si a efectelor acesteia, oglindite cu precadere in schimbarile climatice. Pe 22 aprilie 1970, a avut loc in Statele Unite una dintre primele manifestaţii ecologiste de anvergura, la care au participat milioane de oameni. De atunci, Ziua Pamantului  a avut un rol foarte important in mediatizarea problemelor cu care se confrunta Planeta Albastra, dand nastere si unei organizaţii - Earth Day Organization, cu filiale in peste 175 de ţari si rezultate notabile in constientizarea asupra problemelor de mediu si a urmarilor nefaste ale poluarii.

Inainte insa de a putea rezolva amenintarile grave de mediu cu care ne confruntam in secolul 21, e nevoie de educarea unor cetateni constienti, cunoscatori ai stiintelor mediului si care sa inteleaga problemele ecologice locale si globale. Tocmai de aceea, tema pentru Campania Ziua Pamantului 2017 este Educatia pentru Mediu si Clima. E nevoie de cetateni ai Pamantului, care sa inteleaga conceptele din sfera schimbarilor climatice si sa fie constienti de amenintarea fara precedent a planetei. Trebuie ca fiecare sa beneficieze de informatii care sa inspire actiuni in apararea mediului. Educatia pentru Mediu si Clima este un motor nu numai pentru adunarea de votanti in favoarea legilor si politicilor de mediu si de clima, ci si pentru accelerarea dezvoltarii tehnologiilor si a locurilor de munca ecologice.

Reteaua Ziua Pamantului lanseaza o Campanie de educatie globala pentru mediu si clima pana la Ziua Pamantului din anul 2020, care marcheaza cea de-a 50-a aniversare. Campania doreste ca fiecare absolvent de scoala din intreaga lume sa fie un cetatean educat privind mediul si clima, gata sa ia masuri si sa fie o voce a schimbarii. Acest obiectiv nu este doar un imens angajament pe viitor, este in acelasi timp critic si necesar in prezent. Semnarea Acordului de la Paris reprezinta un pas spre atenuarea efectelor schimbarilor climatice. Educatia trebuie sa fie o parte esentiala a acestui efort, pentru a inspira actiuni globale care protejeaza Pamantul impotriva provocarilor fara precedent ale secolului 21. In anii urmatori, pana in 2020, Reteaua Ziua Pamantului va lansa o serie de initiative tematice indraznete, pentru a stimula o inegalabila colaborare la nivel mondial.

In 1970, 20 de milioane de americani au iesit pe strazi, in parcuri, si sali de conferinte pentru a cere un mediu sanatos si durabil, in largi mitinguri ce au cuprins tara de la un ocean la celalalt.  Mii de colegii si universitati au organizat demonstratii si forumuri educationale impotriva deteriorarii mediului. Toate acestea au activat un spirit care a dus la aprobarea Legilor pentru Aer curat, Apa curata, Specii periclitate. Multe alte legi de mediu inovatoare au urmat in curand. Si astazi, Ziua Pamantului este menita sa inspire publicul in direcţia actiunii, a unei mai bune ingrijiri a mediului si sa-l  inveţe sa fie mandru de patrimoniul natural. Ziua Pamantului reprezinta o zi de informare pentru o mai buna educare a publicului cu privire la impactul  oamenilor asupra mediului.

Mesaje cheie pentru Ziua Pamantului 2017

• Educatia pentru mediu si clima este fundamentul progresului. Scopul este crearea unui cetatean mondial bun cunoscator in conceptele de schimbare climatica si constient de amenintarea fara precedent la adresa planetei.

• Educatia pentru mediu si clima este o conditie necesara pentru promovarea politicilor de mediu si climatice si pentru accelerarea dezvoltarii tehnologiilor si locurilor de munca ecologice.

• Pentru atingerea obiectivului Campaniei de educatie globala pentru mediu si clima pana la Ziua Pamantului din anul 2020, este imperios necesar sa se produca o schimbare, atat la nivelul valorilor, abilitatilor, cat si la nivelul atitudinilor, in mod special al modelelor de gandire, iar aceasta schimbare nu poate fi realizata decat prin intermediul educatiei (sub toate fomele sale – formala, non-formala si informala).