SkyTrip

Orasul Sarii isi recastiga gloria de altadata: investitie de 8,4 milioane de euro in statiunea balneo-climaterica Ocna Mures

O alta statiune balneo-climaterica cazuta "in dizgratie" dupa perioada de glorie din anii '80 este pe cale de a-si recastiga stralucirea de altadata. Este vorba despre Ocna Mures, oras care a fost sters de pe harta turistica a Romaniei, insa acum Consiliul Judetean Alba si Primaria acestui oras au decis sa investeasca peste 8,4 milioane de euro intr-un viitor obiectiv turistic important, respectiv o statiune balneo-climaterica cu baza de tratament si agrement, care sa isi poata primi turistii in 2020, doua proiecte de hotarare privind asocierea intre celor doua institutii in acest scop fiind deja aprobate.

Proiectul prevede realizarea, pe o suprafata de 10.656 de metri patrati, a unei baze proprii de cura balneara cu sali de tratament si recuperare medicala, piscine terapeutice, sali de consultatii medicale si masaj, dar si spatii pentru practicarea de activitati sportive cu piscine exterioare, saune si sali de gimnastica, baza de agrement cu o sala de fitness, un restaurant, mai multe sali infrumusetare si sanatate, un magazin de echipamente si produse balneare si cosmetice, piscine si locuri de joaca pentru copii. Statiunea va oferi, totodata, mai multe servicii prin centrele de sanatate, recuperare, infrumusetare si divertisment.

Potrivit oficialilor, lucrarile la baza de tratament si agrement ar urma sa inceapa in cateva luni. Bazinele exterioare vor avea o suprafata peste 1.700 de metri patrati, iar in jurul acestora vor fi amenajate spatii verzi, unde se vor planta arbusti si tufisuri. Investitia se realizeaza tinand cont de potentialul balnear al apelor care se afla in Ocna Mures, iar baza de tratament va deservi atat locuitorii orasului, zona limitrofa, dar si potentialii turisti. Conform Mediafax, Primarul din Ocna Mures, Silviu Vinteler, a declarat ca acest proiect "da startul unei relansari economice bazate pe resurse naturale aproape nelimitate, relanseaza in domeniul tratamentului balneoclimateric din Romania un brand de prestigiu: Baile Sarate Ocna Mures".

Cunoscuta datorita exploatarii de sare, existenta inca din vremea romanilor, localitatea Ocna Mures a fost atestata documentar in anul 1203. In 1936, aici s-a infiintat Oficiul local de cura si turism, care a functionat pana in 1948, cand a fost desfiintat de regimul comunist. Baile Ocna Mures au fost zeci de ani principala atractie a orasului, dar si un loc de tratament pentru cei care sufereau de afectiuni reumatice si ginecologice. Datele statistice arata ca in anii 1980, ajungeau aici, in fiecare an, intre 7.500-8.000 de oameni din intreaga tara. Pe harta turistica a tarii era cotata pe locul doi, dupa Slanic-Moldova. Factorii de cura sunt climatul tonic si apele minerale clorurate si sodice din lacurile de pe masivul de sare.