SkyTrip

Parcul Natural Vanatori-Neamt, locul in care turistii pot intalni zeci de zimbri lasati in libertate

Turistii care ajung in Parcului Natural Vanatori-Neamt au toate sansele sa se intalneasca, in padure, cu zimbri, de sase ani reprezentantii parcului deruland cu succes un program de punere in libertate a acestor animale. Mai exact, in acest moment, in padurile Neamtului umbla in salbaticie 29 de exemplare, o parte dintre acestea avand montate in jurul gatului coliere GPS si fiind monitorizati. Astfel s-a constatat ca unele exemplare de zimbri au ajuns chiar si la 50 de kilometri distanta de locul in care s-a facut punerea in libertate.

Programul este un succes si pentru ca dintre cei 29 de zimbri, 6 sunt exemplare fatate in libertate. Scopul este acela de a reintroduce in ecosistemul natural aceasta specie disparuta. ''Zimbrul are un rol important pentru ca asigura echilibrul natural intre zona de pajiste si cea de padure. Totodata, este si o specie umbrela, adica pe langa el traiesc si alte specii cum sunt pasarile, insectele, mamiferele mici sau reptilele. Practic este revenirea unui simbol. In tara noastra, disparitia zimbrului pe scara istoriei este mica, de circa 200 de ani'', a explicat Sebastian Catanoiu, directorul Parcului Natural Vanatori-Neamt, pentru Agerpres.

Zimbrul - bison bonasus, cunoscut sub numele de bizon european sau bizonul de lemn din Europa sau wisent, este o specie de bizon eurasiatic. Este cel mai greu animal terestru supravietuitor salbatic din Europa, greutatea sa putand varia de la 300 la 920 kilograme, ocazional la 1.000 kilograme sau chiar mai mult. Are aproximativ 2,1 pana la 3,5 metri lungime si 1,6 pana la 2 metri inaltime. Comparativ cu speciile americane, zimbrul are parul mai scurt pe gat, dar coada si coarne mai lungi.

Zimbrii au fost vanati pana la disparitie in salbaticie, ultimul exemplar fiind impuscat in Polonia, in 1919, si in Caucazul de Vest in 1927. De atunci, au fost reintrodusi din captivitate in mai multe tari din Europa. Dupa Parcul Natural Vanatori-Neamt, si zimbrii din Rezervatia "Valea Zimbrilor" aflata in localitatea brasoveana Vama Buzaului urmeaza sa fi lasati treptat in libertate in urmatorii ani.

Parcul Natural Vanatori Neamt este situat in nordul judetului Neamt, la granita cu Suceava, si este o arie protejata constituita in anul 1999, cu statut de parc natural, destinata protejarii mostenirii naturale, spirituale si culturale a zonei, gospodaririi durabile a padurilor, conservarii peisajului si traditiilor locale, reintroducerii zimbrului in arealul sau natural si incurajarii turismului bazat pe aceste valori.