SkyTrip

Sinaia, "perla Carpatilor"

Denumita dupa Muntele Sinai

Situata la poalele muntilor Bucegi, la circa 60 de kilometri nord-vest de Ploiesti si 50 de kilometri sud de Brasov, Sinaia este un orasel plin de farmec, cu o istorie captivanta. Primii locuitori care s-au stabilit in padurea virgina de aici au fost calugarii Manastirii Sinaia, ctitorita intre 1690-1695 de catre Marele Spatar Mihail Cantacuzino, in urma unei calatorii pe care acesta a facut-o pe Muntele Sinai, dupa al carui nume a si fost botezat noul lacas. Se spune ca regele Carol I a poposit pentru prima oara in Sinaia in 1866 si, captivat de frumusetea salbaticiei locului, a convins-o pe sotia sa, principesa Elisabeta, sa petreaca vara la Sinaia, apoi s-a hotarat sa cladeasca acolo o resedinta regala, chiar pe malul stang al paraului Peles, a carei constructie a inceput in 1875.

Inceputurile turismului


In anii urmatori, Sinaia si-a conturat profilul de statiune climaterica, viitor centru de odihna, turism si agrement. Un ghid al localitatii din 1903 ne arata prezenta a 10 hoteluri, case de inchiriat, cazinoul Riegler, bai de hidroterapie, braserii cu denumiri extravagante, gradina zoologica, un parc cu pavilion de muzica si fantani arteziene. In acelasi an, se inaugureaza si Castelul Pelisor, resedinta de vara a principilor mostenitori. In ceea ce priveste sporturile de iarna, echipamente specifice au aparut in Sinaia prin 1910, primele perechi de schiuri fiind trimise din strainatate principilor Carol si Nicolae. Acesta din urma patrona Clubul Sportiv Peles, familia regala fiind de altfel preocupata si implicata in dezvoltarea retelei de partii. Exista si o mica istorioara legata de aceste perechi de schiuri, care spune ca vamesii, nestiind ce sunt, le-au trecut in registru ca "instrumente muzicale".

Cazinoul Sinaia si "trenul placerilor"


Inaugurarea Cazinoului in 1913 a fost una fastuoasa si s-a incheiat cu un recital sustinut de George Enescu. Devenit in scurt timp atractia irezistibila a statiunii, acesta era considerat motorul sau economic, fluxul jucatorilor din acea perioada fiind foarte mare: cel putin 800 de persoane in fiecare zi de joc, ce cheltuiau importante sume de bani la ruleta, jocuri de carti, rummy, sah, table si tintar. Exista chiar si o cursa speciala cu trenul Bucuresti – Sinaia, denumita "trenul placerilor", care circula in zilele de sambata si duminica. Edificiu-simbol al statiunii, Cazinoul gazduieste astazi Centrul International de Conferinte, unde se organizeaza numeroase simpozioane, congrese si reuniuni nationale si internationale, expozitii de arta plastica si fotografie, lansari de carte, concerte si spectacole.

Obiectivele turistice si asa-numita “mare de nori”, un fenomen unic pe un domeniu schiabil din Romania


Avand statut de statiune turistica si balneo-climaterica, chiar daca nu se mai bucura de fastul de odinioara, Sinaia ramane una dintre cele mai cautate destinatii din tara. Punctul de atractie central este Complexul Peles (Castelul Peles, Pelisor, Corpul de Garda, Economat, Foisor), care atrage foarte multi vizitatori din tara si de peste hotare. Se mai pot vizita Casa memoriala George Enescu, Manastirea Sinaia si Muzeul Rezervatiei Naturale Bucegi din parcul Ghica, iar pe cei care vor sa vada o panorama cu adevarat incantatoare, Telegondola Sinaia ii va plimba deasupra muntilor. In plus, pe perioada iernii Sinaia ofera singurul domeniu de schi de altitudine din Romania, cu creste de peste 2000 de metri si cu un sezon care incepe in luna decembrie si poate tine pana in luna mai. Aici se creeaza un fenomen unic pe un domeniu schiabil din Romania, asa-numita “mare de nori”, care ofera senzatia de schi deasupra norilor, datorita situarii plafonului de nori intre Cota 1400 – 2000.

Distractie in sezonul rece


Iubitorii sporturilor de iarna au la dispozitie numeroase partii, dedicate atat incepatorilor, cat si expertilor. Partia Carp este recomandata numai sportivilor experimentati, in timp ce partia Valea Dorului are o varietate mai mare de grade de dificultate. La baza telegondolei se afla o partie pentru incepatori, cu o lungime de 2.000 de metri, dotata cu nocturna si teleschi, parcare si cabane. Exista si o partie amenajata cu zapada artificiala, deservita de Telegondola Sinaia. De asemenea, celor pasionati de drumetii, traseele montane Sinaia-Poiana Stanii, Sinaia-Piscul Cainelui, Sinaia-Cuibul Dorului le ofera peisaje care taie respiratia.

Sursa fotografie: www.cutezatorii.ro