SkyTrip

Singurul lac antropomorfic din Europa, in statiunea Ocna Sugatag din Maramures

A fost odata ca niciodata un loc important de extragere a sarii, de unde plecau placi si bulgari salini inspre Ungaria, Rusia, Cehoslovacia, Austria, pana-n indepartata Africa. Infiltratiile masive de apa dulce, insa, au dus la inchiderea minelor de aici, ba mai mult, au avut ca efect prabusirea tavanelor acestora, aparand lacurile cu apa sarata. Astfel, "a fost odata ca niciodata" a devenit "e aici ca nicaieri", de cativa zeci de ani incoace, in special datorita singurului lac antropomorfic de pe continent, Lacul Gavril.

Lacuri sarate aparute in fostele ocne de sare

Istorie si legenda, frumusete si pitoresc, aer pur montan, toate acestea le poti regasi intr-un singur loc, la poalele muntilor Tibles-Gutai, in Ocna Sugatag. In zona fostelor ocne de sare se afla in prezent opt lacuri sarate, izvoare cu apa sarata, flora si fauna specifice, specialistii sustinand ca apele minerale sodice si clorulate de aici au o concentratie de 119 g/l.

Lacul Gavril, singurul lac antropomorfic din Europa

Cel mai adanc dintre lacurile antroposaline este Taul fara Fund, iar cel mai atractiv, Lacul Gavril. Cu o intindere de peste doua hectare, acesta este renumit si prin faptul ca la suprafata sa se gaseste un strat de apa dulce care face posibila vietuirea pestilor, situatie cu totul si cu totul unica pentru cei care stiu cate ceva despre pescuit.

Ocna Sugatag, una din cele mai cautate statiuni balneoclimaterice din Romania

Despre statiunea balneoclimaterica Ocna Sugatag se spune ca este printre cele mai cautate din tara, aici fiind tratate afectiuni reumatismale degenerative si abarticulare, afectiuni neurologice periferice, ginecologice, baza de tratament din regiune permitand si efectuarea de bai clade, electroterapie, hidroterapie, termoterapie si masaj medical. Si asta nu e tot! In ultimul timp, statiunea Ocna Sugatag si-a improspatat imaginea cu baze de tratament moderne, spatii de practicare a unor activitati sportive, bazine acoperite si in aer liber, parcuri, devenind o ocna pe care nu trebuie sa o ocolesti.

Sursa fotografie: www.reperemaramuresene.ro