SkyTrip

Sporturi extreme in Romania. Parasutismul – jocul cu gravitatia, in salturi de la peste 4000 de metri

Parasutismul este unul dintre cele mai vechi sporturi aeronautice extreme la nivel mondial, ideea realizarii unei "umbrele" cu care omul sa poate cobori de la inaltimi foarte mari fiind prezenta in diverse legende si povestiri. Un vechi manuscris chinezesc ne relateaza evadarea imparatului Chinei, Sun (2.258 – 2.208 i.Hr.), dintr-un turn inalt, sarind cu ajutorul a doua "umbrele" mari. Cel care realizat insa prima schita a unei parasute a fost Leonardo da Vinci, care, in jurul anului 1480, a proiectat o parasuta de forma unei piramide cu baza patrata. Parasuta moderna a fost inventata de fizicianul francez Sebastian Lenormand in 1783, el realizand mai multe salturi de pe turnul Observatorului astronomic din Montpellier. De altfel, Lenormand este cel care a folosit pentru prima oara termenul de "parachute", format din grecescul "para" - contra si frantuzescul "chute" - cadere.

Prima parasuta romaneasca a fost confectionata dupa un model francez, in atelierele Grupului de aerostatie de la Pantelimon, in anul 1922, iar primul salt cu parasuta din avion a avut loc la 12 octombrie 1925, in cadrul unui miting aviatic desfasurat in orasul Tecuci si a fost executat de locotenentul de aviatie Jean Nicolaescu. Primul salt sportiv a fost efectuat de parasutista Smaranda Braescu (1899-1960), care, in 1932, in cadrul unui miting aviatic desfasurat la Sacramento (S.U.A.) a sarit de la inaltimea de 7.233 metri, doborand recordul mondial absolut din acea vreme.

Cu timpul, parasutismul a devenit o ramura sportiva care cuprinde probe de lansari cu parasuta de la diferite inaltimi. Salturile se executa individual sau in grup, cu deschiderea intarziata a parasutei, cu aterizare la punct fix, cu executii acrobatice etc. Coborarea se face cu o viteza de peste 50-60 de metri pe secunda, practicantii trebuind in mod obligatoriu sa cunoasca detalii tehnice. Parasutismul face parte din categoria sporturilor aeronautice extreme si poate fi practicat doar dupa efectuarea unor cursuri si obtinerea unui brevet sau alaturi de un instructor specializat.

Siguranta unui zbor cu parasuta este conditionata de utilizarea corecta a parasutei si a accesoriilor de zbor. Un prim lucru care conteaza in parasutism este modul in care este impachetata parasuta, avand in vedere ca de el depind deschiderea acesteia in timpul zborului si aterizarea. Pe langa aceasta tehnica, este foarte important ca practicantii debutanti sa respecte conditiile sariturii: sa sara atunci cand li se da startul, sa numere pana la 10 si abia apoi sa traga declansatorul, sa traga manerul de urgenta in apropiere de sol in cazul in care parasuta nu s-a deschis pe parcursul zborului, sa manevreze atele in asa fel incat aterizarea sa fie lina si intr-o zona propice etc.

Cei ce vor sa practice acest sport, pentru agrement sau pentru a deveni profesionisti, pot apela la diverse cluburi aeronautice: Aeroclubul Roman, Aerodromul Tuzla si Strejnic, Aeroclubul Teritorial Aurel Vlaicu Bucuresti, Aeroclubul Teritorial Ploiesti. Cluburile romane specializate in domeniul sporturilor aeronautice extreme le ofera tinerilor cu varsta cuprinsa intre 16 si 21 de ani cursuri de parasutism gratuite, multi dintre acestia urmand a fi selectionati ulterior ca membrii ai clubului. Perioada cursurilor de parasutism nu depaseste 3 luni, insa amatorii de adrenalina trebuie sa treaca printr-un examen medical amanuntit, antrenamente la sol si un instructaj teoretic serios. Ei pot opta pentru a sari singuri, daca poseda un brevet (obtinut la Aeroclubul Romaniei, dupa 25 de sarituri) sau in tandem, adica insotiti de un instructor, varianta recomandata, cel putin la inceput.