SkyTrip

Starea partiilor din statiuni: unde se poate schia si in ce conditii

Sambata, 26 decembrie, s-a deschis sezonul de schi 2015-2016 la Predeal, cu toate ca pe niciuna din cele cinci partii din statiune nu se schiaza, din cauza lipsei zapezii, iar temperaturile ridicate din ultimele zile nu au permis nici pornirea tunurilor pentru producerea zapezii artificiale. La Predeal a devenit o traditie ca sezonul de schi sa se deschida a doua zi de Craciun, astfel incat Primaria a amenajat baza partiei Clabucet ca loc de desfasurare pentru  spectacolul inaugural si pentru demonstratiile scolilor de schi, ale jandarmeriei montane si ale echipei Salvamont Predeal. Nici in statiunea Busteni nu se schiaza, desi  Partia Kalinderu este pregatita din punct de vedere tehnic. Turistii pot insa schia in conditii bune la Sinaia, Azuga si Poiana Brasov.

In statiunea Sinaia, iubitorii sporturilor de iarna au la dispozitie partiile de mare altitudine din Valea Dorului si Valea Soarelui, care, fiind situate la peste 2.000 de metri altitudine, sunt acoperite cu un strat de zapada naturala ce masoara aproximativ jumatate de metru. La Azuga, se schiaza pe doua partii pentru incepatori - partia Cazacu scoala, cu o lungime de 120 de metri, si partia Cazacu incepatori, cu o lungime de 350 de metri, ambele fiind acoperite cu un strat de 20-25 de centimetri de zapada artificiala. De asemenea, se mai poate schia pe o portiune din golul alpin Sorica, unde stratul de zapada naturala atinge 40 de centimetri. Incepand de marti, se poate schia si in Poiana Brasov, in partea superioara a Masivului Postavarul, unde starea partiilor este buna, iar stratul de zapada masoara aproximativ 40 de centimetri, cea mai mare parte fiind zapada artificiala.

Partiile din Poiana Brasov au, in prezent, o lungime totala de 24 de kilometri si se intind pe o suprafata de 85 de hectare. Schiorii incepatori pot folosi partia Bradul, care are o lungime de 430 de metri. Partiile cu dificultate medie sunt Drumul Rosu (4.725 metri) si Sulinar (2.820 de metri), iar cele destinate schiorilor cu experienta sunt partiile Lupului (2.605 metri), Subteleferic (2.200 de metri) si Kanzel (297 metri). O urcare sau o coborare cu telecabinele costa 20 de lei pentru adulti si 10 lei pentru copiii intre 6 si 12 ani. Urcarea si coborarea costa 35 de lei pentru adulti si 17 lei pentru copii. In ceea ce priveste accesul pe puncte la telecabine, telegondola, telescaune si teleschiuri, cea mai ieftina cartela, de 6 puncte, costa 30 de lei pentru adulti si 15 lei pentru copii, iar cea mai scumpa, cu 240 puncte, costa 530 de lei pentru adulti si 290 de lei pentru copii.