SkyTrip

Statiune montana ecologica construita de olandezi la poalele Muntilor Ciucas

Doi olandezi indragostiti de peisajele din Romania, Gerard Doedee si Mark Koops, vor sa construiasca o statiune ecologica pe Valea Dalghiasului din comuna Vama Buzaului, situata la poalele Muntilor Ciucas, la aproape 45 de kilometri de Brasov. Proiectul lor, intitulat "Valley 21", vizeaza realizarea unui resort montan pe o suprafata de 68 de hectare pana in anul 2020, care sa cuprinda un ansamblu imobiliar cu 68 de locuinte ecologice independente, un centru de servicii pentru rezidenti, localuri cu produse traditionale, cafenele si piscine cu apa regenerabila din paraul Dalghiu.

Proiectele locuintelor au la baza principiul sustenabilitatii energetice si impactul cat mai redus asupra mediului inconjurator, constructiile urmarind linia naturala a terenului, iar locatia a fost aleasa pentru ca aici a gasit o zona complet nepoluata, dar si o comunitate care pune pret pe natura si pe traditii: "Am ales Vama Buzaului pentru frumusetea neatinsa a locurilor si autenticitatea traditiilor. Proiectul nostru este unul ecologic, in armonie cu peisajul si natura. Alimentarea complexului se face direct din izvoare, lumina provine de la panouri solare, incalzirea este din surse regenerabile, dar pastram confortul unei locuinte premium", a declarat Gerard Doedee, citat de Agerpres.

Prima casa de vacanta a fost deja finalizata si disponibila pentru vanzare. Cu o suprafata utila de 118 metri patrati, trei dormitoare la parter, bai, precum si o bucatarie si un living la etaj, cu semineu si terasa, de unde poate fi admirata panorama Vaii Dalghiasului, aceasta a obtinut certificare "Green Homes" din partea Romania Green Building Council. Interioarele realizate cu materiale naturale din zona imbina luxul cu stilul minimalist. Urmatoarele case de vacanta vor fi construite la comanda clientilor, care vor putea alege din patru modele cu suprafete intre 92 mp si 118 mp, la preturi cuprinse intre 167.500 euro si 285.000 euro, cu TVA inclus. Viitorii proprietari vor putea beneficia de servicii de paza, de intretinere a locuintelor, de deszapezire, dar vor avea si posibilitatea de a inchiria vilele in perioadele in care nu le vor folosi, prin intermediul unui viitor centru de servicii turistice.

Proiectul "Valley 21" va fi realizat printr-un parteneriat public-privat cu Primaria Vama Buzaului, care asigura terenul de 68 de hectare, iar 90% din profit va reveni investitorilor. Publicul tinta este format din oameni din clasa de mijloc si cea de sus, atat din tara, cat si din strainatate. Primarul comunei Vama Buzaului, Tiberiu Nicolae Chirilas, si-a exprimat convingerea ca acest proiect va contribui la dezvoltarea turismului in zona si la cresterea notorietatii acesteia. El a amintit ca in Vama Buzaului exista o rezervatie de zimbri cu 36 de exemplare, infiintata la sfarsitul anului 2008, care atrage foarte multi turisti si care va fi extinsa pe viitor pe inca 80 de hectare de padure, pentru ca animalele sa poata trai in semi-libertate. De asemenea, in apropierea localitatii exista cascada Urlatoarea, un fenomen natural spectaculos, dar si numeroase trasee turistice ce pot fi parcurse cu bicicletele.