SkyTrip

Turistii pe Clisura Dunarii pot face croaziere cu catamaranul

Veste buna din sud-vestul tarii: turistii pot face croaziere in zona Clisurii Dunarii cu o ambarcatiune de tip catamaran, achizitionata de Consiliul Judetean Caras-Severin prin proiectul cu finantare europeana "Cresterea gradului de mobilitate in vederea dezvoltarii schimburilor economice si turistice in zona transfrontaliera Pojejena - zona eligibila Vojevodina", derulat prin Programul IPA de Cooperare Transfrontaliera Romania - Republica Serbia. Cu o valoare totala de 1 milion euro, acesta a presupus construirea un port in localitatea Pojejena, achizitionarea unui ponton si a unui bac de trecere tip catamaran (Bazias 1), precum si efectuarea de lucrari de dragare si de indiguire.

Catamaranul a inceput sa efectueze curse pe Dunare, iar rutele propuse sunt Pojejena - Coronini - Stanca Baba Caia si pana in apropiere de Golubac (Serbia) sau pe distanta cuprinsa intre Pojejena si Bazias. Durata cursei este de trei ore, iar programarea acestora se face in functie de solicitari. Costul este de 550 lei/ora pentru 50 de locuri, cat este capacitatea catamaranului. Tot in functie de solicitari, se vor face curse spre Veliko Gradiste (Serbia) si chiar Smederevo, in tara vecina, cu plecare din Moldova Veche. Cei interesati pot suna pentru rezervari la numarul 0730 557 782 (Mihai Almajan, administrator SC Eoliana Caras SRL) sau pot obtine informatii de pe pagina web a Consiliului Judetean Caras-Severin (www.cjcs.ro).

Clisura Dunarii (sau Defileul Dunarii) este cuprinsa intre Moldova Noua si Gura Vaii, partea cea mai pitoreasca constituind-o Orsova si "Cazanele Dunarii", situate pe raza localitatilor Eselnita si Dubova. "Cazanele" sunt impartite in Cazanele Mici (pe raza Eselnitei), in mijlocul acestora deschizandu-se pitoreasca vale a Mraconiei, dominata de bustul sapat in stanca al regelui dac Decebal, si Cazanele Mari, dincolo de Golful Dubovei, dominate de inaltimile Ciucarului Mare. Zona este una dintre cele mai frumoase din tara noastra, cu peisaje spectaculoase si unice, numarul turistilor crescand de la un an la altul. Plimbarile pe Dunare, printre dealuri stancoase, cu parcuri si rezervatiile naturale, cu padurile seculare protejate cu soiuri de plante si pasari unice in lume, reprezinta o experienta pe care nu trebuie sa o ratati.

Sursa fotografie: amfostacolo.ro