SkyTrip

Voucherele de vacanta: cum se acorda si care este suma maxima pentru un concediu

Conform Hotararii Guvernului nr. 614/2015, ale carei norme metodologice au fost publicate la sfarsitul saptamanii trecute in Monitorul Oficial, atat salariatii din mediul privat, cat si cei din sectorul bugetar vor putea primi vouchere de vacanta. Acestea reprezinta bonuri de valoare, emise de unitatile autorizate de Ministerul Finantelor Publice, care sunt acordate persoanelor angajate prin incheierea unui contract individual de munca. Angajatorii care incadreaza personal au optiunea de a acorda aceste vouchere de vacanta fie pe suport hartie, fie pe suport electronic, insa ele nu pot fi utilizate de catre angajat decat in structuri turistice de pe teritoriul Romaniei.

Pentru unitatile din domeniul bugetar, voucherele de vacanta se acorda in limita sumelor prevazute distinct cu aceasta destinatie in bugetul de stat sau, dupa caz, in bugetele locale. Pentru celelalte categorii de angajatori, respectiv cele din mediul privat, sumele destinate acoperii nominale a voucherelor de vacanta vor fi cuprinse in bugetele de venituri si cheltuieli aprobate, intr-o pozitie distincta de cheltuieli, denumita "Vouchere de vacanta". Daca daca bugetarii vor primi doar vouchere, nu si bani sau prime, in sectorul privat se pot acorda prime sau vouchere de vacanta. Legea mai stabileste ca voucherele de vacanta sunt suportate integral de angajator, iar sumele corespunzatoare voucherelor acordate de acesta sunt deductibile la calculul impozitului pe profit.

"Beneficiarii au dreptul sa isi aleaga unitatea de la care achizitioneaza servicii turistice, insa numai dintre cele afiliate care detin licenta de turism sau certificat de clasificare emise de Autoritatea Nationala pentru Turism. Pe site-ul acestei institutii va fi postata lista unitatilor turistice autorizate. Beneficiarii pot utiliza voucherele de vacanta pe baza actului de identitate. Este interzisa comercializarea voucherelor de vacanta in schimbul unor sume de bani si/sau altor bunuri/servicii", se precizeaza in actul normativ. Pachetul de servicii turistice cumparat pe baza voucherelor de vacanta poate cuprinde servicii de cazare, alimentatie publica, transport, tratament balnear si agrement, insa este obligatoriu sa contina servicii de cazare.

Valoarea voucherelor de vacanta nu poate depasi, intr-un an calendaristic, contravaloarea a sase salarii minime brute, voucherele avand o perioada de valabilitate de un an de la data emiterii pe suport hartie, respectiv de la data alimentarii pentru cele emise pe suport electronic. In conditiile in care de la 1 iulie salariul minim brut pe tara a ajuns la 1.050 lei, salariatii vor putea primi vouchere de vacanta in valoare de maximum 6.300 lei. Daca insa salariatul nu utilizeaza voucherele de vacanta pe suport hartie in termenul de un an, este obligat sa le inapoieze angajatorului. In cazul voucherelor de vacanta alimentate pe suport electronic, unitatea emitenta va fi cea care va restitui valorile nominale catre angajator.