SkyTrip

Vulcanii noroiosi din judetul Timis, unde gazele sunt asociate cu izvoare minerale, unici in tara

In partea de nord a judetului Timis, o pasune salbatica dintre satele Fibis si Seceani e supranumita ''Gura iadului'', aceasta deoarece, printre palcuri de iarba, bolborosesc pe alocuri vulcani noroiosi, atunci cand ploaia acopera ''caldarea'' crapata prin care ies necontenit gaze. Cu toate ca diametrul lor ajunge pana la circa 3-4 metri, atunci cand vegetatia abunda sau in seceta verii, drumetul necunoscator poate calca fara bagare de seama, nestiind ce se afla acolo. Considerati monument al naturii, acestia asteapta sa fie valorificati turistic si inclusi intr-un traseu care sa le ofere vizitatorilor o priveliste unica in Campia Banatului.

Desi mai putin sau chiar deloc cunoscuti si nu atat de spectaculosi, fiindca nu exista un peisaj selenar, cum suntem obisnuiti in cazul unor astfel de obiective naturale, vulcanii noroiosi din Timis sunt unici in Romania, pentru ca emana bioxid de carbon, fata de cei din Buzau, unde este vorba despre hidrocarburi, si de cei din Transilvania, unde sunt emanatii de gaz metan. Au o cu totul alta origine, iar gazele sunt asociate cu izvoare minerale. Chiar apa care apare in zona este minerala si nu se deosebeste prea mult de cea de la Lipova sau aceea din fantanile din Pischia, iar oamenii din imediata lor apropiere inca se trateaza de reumatism, iar cei mai sensibili au parte de stari de ameteala in preajma lor.

''Am ajuns la studiul vulcanilor noroiosi din povestirile unor sateni care vorbeau despre un vulcan adormit Zudabara, in apropierea caruia vulcani cu apa rece, numiti forocici, bolborosesc", a declarat pentru Agerpres Teodora Mot, doctorand in istorie antica la Universitatea de Vest Timisoara. Si pentru ca vulcanii noroiosi reprezinta obiective de insemnatate pentru turismul timisean, dar care datorita specificului lor sunt mai greu de prezentat, Asociatia pentru Promovarea si Dezvoltarea Turismului (APDT) a realizat panouri de promovare turistica, care sa le poate oferi turistilor detalii vizuale despre ceea ce viziteaza, prognozadu-se ca prin acest demers sa creasca numarul celor interesati sa viziteze aceste obiective.

Sursa fotografie: www.profudegeogra.eu