7,297 oferte
3,178 obiective

Alege un Judet

Obiective

Calculeaza Ruta

Afla distanta pe care urmeaza sa o parcurgi, dar si ce poti vedea pe drum!

   Calculeaza   

Horoscopul zilei

Horoscopul zilei zodia Berbec Horoscopul zilei zodia Taur Horoscopul zilei zodia Gemeni
Horoscopul zilei zodia Rac Horoscopul zilei zodia Leu Horoscopul zilei zodia Fecioara
Horoscopul zilei zodia Balanta Horoscopul zilei zodia Scorpion Horoscopul zilei zodia Sagetator
Horoscopul zilei zodia Capricorn Horoscopul zilei zodia Varsator Horoscopul zilei zodia Pesti
Mere la cuptor

Mere la cuptor

Coapte in spuma, te-ndulcesc de nu te vezi. ...

Bilete de Avion





Pasageri (max. 9):
Adulti (>18 ani)
Tineri (12-18 ani)
Copii (2-12 ani)
Infanti (<2 ani)
10.0/10 din 1 vot

De trei ori sarbatoare: Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul, Sanzienele si Ziua Universala a Iei

De trei ori sarbatoare: Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul, Sanzienele si Ziua Universala a Iei

Ziua de 24 iunie este una de mare sarbatoare si are multiple valente. In traditia crestin ortodoxa, se celebreaza Praznicul Nasterii Sfantului Prooroc Ioan Botezatorul, cunoscut ca "Inaintemergatorul Domnului", ultimul prooroc al Vechiului Testament si, totodata, cel care face legatura cu Noul Testament. Sarbatoarea nasterii sale apare atestata documentar in secolele IV-V, cand se fixeaza definitiv si data Craciunului. In Bucovina este sarbatorit si Sfantul Ioan cel Nou (Sfantul Ioan de Vara), originar din orasul Trapezunt (sau Trebizonda, azi Trabzon, in provincia cu acelasi nume din Turcia), ale carui moaste au fost aduse la Suceava pentru prima data in 1402 (dupa alti istorici in 1415), de catre domnitorul Alexandru cel Bun. In calendarul satului traditional romanesc, sunt celebrate Sanzienele (Oltenia, Banat, Transilvania si Maramures) sau Dragaicele (Muntenia, Dobrogea, sudul si centrul Moldovei), una dintre cele mai cunoscute si indragite serbari care marcheaza mijlocul verii agrare. Sarbatoarea isi are originea intr-un stravechi cult solar si este una a iubirii si a fertilitatii.

Noaptea de Sanziene este considerata una magica, in care se deschid portile cerului si lumea de dincolo vine in contact cu lumea pamanteana. Sanzienele sau Dragaicele, personaje cunoscute in mitologia romana sub multiple denumiri, in functie de regiune - Danse, Valve, Iezme, Irodiade, Nagode, Vantoase, Zane, Domnite, Maiastre, Imparatesele Vazduhului, apar in cete, de obicei in numar impar, canta si danseaza pe campuri in noaptea de 23 spre 24 iunie, inzestrand plantele cu puteri vindecatoare. Ele sunt zane bune, impartind rod holdelor si femeilor casatorite, inmultind pasarile si animalele, tamaduind bolile si suferintele oamenilor, aparand semanaturile de grindina si de vijelii, dar, atunci cand oamenii le nesocotesc, pot deveni si forte distructive, lovindu-i pe cei pacatosi cu "lantul Sanzienelor" sau lasand campurile fara rod. In credinta populara, floarea de Sanziana are nenumarate proprietati magice, iar fetele tinere impletesc cununi, pe care le poarta pe cap in dansul denumit Jocul Dragaicei si pe care apoi le pastreaza pana in anul urmator, agatate la usa de intrare a casei, la ferestre, la stalpii portilor, la pietrele de hotar si pe crucile mormintelor, ca protectie impotriva fortele  malefice. De asemenea, in noaptea dinaintea sarbatorii, le pun sub perna, pentru a-si visa ursitul.  

Tot in ziua de 24 iunie, incepand cu anul 2013, este celebrata si Ziua Universala a Iei, simbol al valorilor autentice romanesti. Propusa de comunitatea online "La Blouse Roumaine", aceasta a ajuns sa fie sarbatorita in 48 de tari si in peste 100 de orase de catre romanii de pretutindeni. Intentia este aceea de promovare a traditiei mostenite din timpuri imemoriale si de construire a unui brand de tara recunoscut de toata planeta. Piesa principala a costumului popular romanesc femeiesc, ia este o camasa traditionala de sarbatoare, confectionata din panza alba, bumbac, in sau borangic si impodobita cu margele si broderii la maneci si la gat. De-a lungul timpului, ia romaneasca a atras atentia artistilor, fiind imortalizata in lucrari semnate de Camil Ressu, Ion Theodorescu-Sion, Francisc Sirato, Nicolae Tonitza sau Dumitru Ghiata. Cele mai cunoscute tablori sunt insa cele semnate de pictorul francez Henri  Matisse - ''La blouse roumaine'' (1940), expus la Muzeul National de Arta Moderna din Paris, si de pictorul roman de origine evreiasca Constantin Daniel Rosenthal, care a imortalizat-o pe Maria Rosetti, in ''Romania revolutionara'', purtand atat ie, cat si naframa. Si anul acesta, Ziua Universală a Iei este sarbatorita in principalele orase ale tarii, prin numeroase expozitii, targuri traditionale, dezbateri privind prezentul si viitorul uneia dintre mostenirile nationale culturale ale Romaniei. De asemenea, la nivel international, ia romaneasca va fi sarbatorita in peste 100 de orase ale lumii, intre care Washington, New York, Los Angeles, Toronto, Paris, Londra, Madrid, Amsterdam, Milano, Viena.
 



"De trei ori sarbatoare: Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul, Sanzienele si Ziua Universala a Iei" citeste si:
+ adauga comentariu pentru De trei ori sarbatoare: Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul, Sanzienele si Ziua Universala a Iei COMENTARII (0):

Fii primul care comenteaza asta.


Nume utilizator:
Email utilizator:
Titlu comentariu:
Mesaj:

0 caractere :: Numar maxim de caractere 6000
Introduceti codul de securitate din imagine

Adauga comentariu

* Comentariile care contin limbaj vulgar nu vor fi publicate.


Cazare Romania