7,297 oferte
3,178 obiective

Alege un Judet

Obiective

Calculeaza Ruta

Afla distanta pe care urmeaza sa o parcurgi, dar si ce poti vedea pe drum!

   Calculeaza   

Horoscopul zilei

Horoscopul zilei zodia Berbec Horoscopul zilei zodia Taur Horoscopul zilei zodia Gemeni
Horoscopul zilei zodia Rac Horoscopul zilei zodia Leu Horoscopul zilei zodia Fecioara
Horoscopul zilei zodia Balanta Horoscopul zilei zodia Scorpion Horoscopul zilei zodia Sagetator
Horoscopul zilei zodia Capricorn Horoscopul zilei zodia Varsator Horoscopul zilei zodia Pesti
Franjuri din pui cu fasole verde

Franjuri din pui cu fasole verde

Fasii de piept de pui marinate in sos de usturoi, zeama de lamaie si busuioc, prajite cu fasole verde inabusita. ...

Bilete de Avion





Pasageri (max. 9):
Adulti (>18 ani)
Tineri (12-18 ani)
Copii (2-12 ani)
Infanti (<2 ani)
5.5/10 din 2 voturi

Pentru amatorii de senzatii tari: Canyoning in Cheile Cetii

Pentru amatorii de senzatii tari: Canyoning in Cheile Cetii

Suvoiul de apa loveste cu putere in peretii de stanca, prins ca intr-o menghina. Calea apei este atat de ingusta incat, gatuit, raul se involbureaza si se arunca de la inaltime in cascade zgomotoase. La ploi si debite mari aduce cu el bolovani si busteni de sus din munte si modeleaza fundul marmitelor. Canionul este un mediu ostil, dar tulburator de salbatic, care atrage curajosii practicanti ai acestui sport - canyoning.

Ce este canyoning-ul

Aparut relativ recent, canyoning-ul a castigat teren si in Romania. Zona montana se preteaza la practicarea acestei activitati, intrucat exista numeroase cascade, chei, canioane, unele foarte cunoscute (Cheile Galbenei din Padis, jud. Bihor) sau unele abia descoperite care asteapta sa fie explorate. Pentru inceput ne-am propus sa parcurgem canionul Cheile Cetii din judetul Alba, foarte bun pentru o iesire scurta.

Avand o diferenta de nivel de 35 de metri, Cheile Cetii se intind pe o lungime de maxim 50 de metri. Pe drum drept ai putea strabate aceasta distanta in cateva secunde, dar la Cetea avem nevoie de cel putin o ora. O succesiune de 4 cascade prinse intre pereti verticali inalti, care nu dau alta posibilitate de iesire decat in jos, impreuna cu apa. Zgomotele se amplifica paroxistic intre stanci, caderile de apa rasuna asurzitor si comunicarea intre coechipieri este redusa la semne sau la silabe strigate.

Riscurile in parcurgerea canioanelor

Mic si cochet ca o bijuterie, canionul Cheile Cetii poate fi o capcana mortala cand sus in munte ploua si vine viitura. In acest caz nivelul apei creste brusc, vazand cu ochii, iar forta nebanuita a apei impinge cascadele la distanta, pana in peretele opus. De aceea cunoasterea prognozei meteo este vitala, dar si stapanirea tuturor tehnicilor de amarare a corzii si de coborare in siguranta.

Riscurile oricum exista si nu trebuie neglijate. Apa rece, adanca, jetul cascadei care loveste direct in cap, marmitele unde se fac curenti inselatori, amenintarea viiturii, intalnirea cu vipere, toate se iau in calcul de la inceput. Echipamentul pentru canyoning presupune un costum intreg de neopren impotriva apei reci, manusi si sosete de neopren, casca de protectie.

Cum se coboara canioanele

Coborarea se face cu fata la perete, cu picioarele departate si sprijinite de stanca, evitand sa alunecam sub jetul cascadei daca are debit mare. Paradoxal poate, desi sunt mai multe cascade, canionul se parcurge cu o singura coarda, de doua ori mai lunga decat cea mai inalta verticala. Coechipierii coboara pe rand cascada urmatoare, dupa care se regrupeaza si recupereaza coarda de pe cascada anterioara. Astfel, retragerea pe unde au venit este imposibila.

Daca morfologia cheilor o permite si bazinul in care cade apa este suficient de adanc, amatorii de senzatii tari pot sari direct in marmita, fara sa mai coboare pe coarda. O secunda de zbor si o aterizare in apa fac acest sport mult mai palpitant.

Munte, apa, sport, adrenalina, inot - parcurgerea canioanelor inseamna cate putin din toate, dar amestecate atat de maiestrit incat se combina intr-o pasiune fara limite.



"Pentru amatorii de senzatii tari: Canyoning in Cheile Cetii" citeste si:
+ adauga comentariu pentru Pentru amatorii de senzatii tari: Canyoning in Cheile Cetii COMENTARII (0):

Fii primul care comenteaza asta.


Nume utilizator:
Email utilizator:
Titlu comentariu:
Mesaj:

0 caractere :: Numar maxim de caractere 6000
Introduceti codul de securitate din imagine

Adauga comentariu

* Comentariile care contin limbaj vulgar nu vor fi publicate.


Cazare Romania