Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

7,313 oferte
3,178 obiective

Alege un Judet

Obiective

Calculeaza Ruta

Afla distanta pe care urmeaza sa o parcurgi, dar si ce poti vedea pe drum!

   Calculeaza   

Horoscopul zilei

Horoscopul zilei zodia Berbec Horoscopul zilei zodia Taur Horoscopul zilei zodia Gemeni
Horoscopul zilei zodia Rac Horoscopul zilei zodia Leu Horoscopul zilei zodia Fecioara
Horoscopul zilei zodia Balanta Horoscopul zilei zodia Scorpion Horoscopul zilei zodia Sagetator
Horoscopul zilei zodia Capricorn Horoscopul zilei zodia Varsator Horoscopul zilei zodia Pesti
Pui la ceaun cu mujdei de usturoi

Pui la ceaun cu mujdei de usturoi

Pui gatit la ceaun, servit cu mujdei si mamaliguta. ...

Bilete de Avion





Pasageri (max. 9):
Adulti (>18 ani)
Tineri (12-18 ani)
Copii (2-12 ani)
Infanti (<2 ani)
10.0/10 din 1 vot

Novacul afumat din Tara Barsei, al patrulea produs traditional romanesc protejat la nivel european

Novacul afumat din Tara Barsei, al patrulea produs traditional romanesc protejat la nivel european

Romania a reusit sa inregistreze la nivel european "Novacul afumat din Tara Barsei" ca produs de Indicatie Geografica Protejata (IGP), acesta fiind cel de-al patrulea produs romanesc protejat in Uniunea Europeana, alaturi de Magiunul de Topoloveni, Telemeaua de Ibanesti si Salamul de Sibiu, dar singurul din sectorul piscicol care se bucura de certificarea IGP. Novacul afumat este un un produs alimentar obtinut din fileurile speciei de peste novac (Hypophthalmichthys nobilis), crescuta in aria geografica Tara Barsei, mai exact in iazurile, lacurile si helesteiele din lunca Oltului.

Conform producatorului (Asociatia Doripesco Brasov), aceasta specie se deosebeste de novacul crescut in alte zone ale tarii prin faptul ca ajunge la greutatea pentru procesare intr-o perioada mai lunga de timp (3 ani, in comparatie cu 2 ani pentru novacul crescut in zonele de campie). Datorita conditiilor de mediu, a temperaturilor scazute pentru o perioada de timp mai lunga pe parcursul anului, cantitatea de grasime este redusa la jumatate fata de novacul crescut la ses.

Procesarea se face tot in arealul geografic delimitat, dupa reteta locala de afumare. Pestele este prelucrat sub forma de fileuri, afumate la cald cu rumegus de esenta tare (fag) pentru o aroma unica, metoda traditionala de afumare din aria geografica Tara Barsei. Fileurile sunt de culoare de la galben-auriu cu reflexe metalice, spre cafeniu, avand textura fibroasa, fara depuneri de grasime, cu gust usor afumat si putin sarat.

In prezent, Novacul Afumat din tara Barsei se comercializeaza atat prin magazinele proprii ale Asociatiei Doripesco, cat si in hipermarketuri, la targuri si expozitii pe piata interna. Potrivit datelor MADR, carnatii de Plescoi si Scrumbia de Dunare afumata sunt alte doua produse care se afla pe circuit la Comisia Europeana in vederea obtinerii protectiei la nivel european pentru sistemul de calitate Indicatie Geografica Protejata.

La nivel national exista in jur de 500 de produse traditionale inregistrate la MADR. In anul 2016, la nivel mondial erau garantate peste 1.500 de produse traditionale din care UE detinea suprematia cu 1.404. Cele mai multe produse protejate le avea Italia (296), Franta (243), Spania (205), Portugalia (139), Grecia (106) si Germania (96), conform Agerpres.



"Novacul afumat din Tara Barsei, al patrulea produs traditional romanesc protejat la nivel european" citeste si:
+ adauga comentariu pentru Novacul afumat din Tara Barsei, al patrulea produs traditional romanesc protejat la nivel european COMENTARII (0):

Fii primul care comenteaza asta.


Nume utilizator:
Email utilizator:
Titlu comentariu:
Mesaj:

0 caractere :: Numar maxim de caractere 6000
Introduceti codul de securitate din imagine

Adauga comentariu

* Comentariile care contin limbaj vulgar nu vor fi publicate.


Cazare Romania