7,297 oferte
3,178 obiective

Alege un Judet

Obiective

Calculeaza Ruta

Afla distanta pe care urmeaza sa o parcurgi, dar si ce poti vedea pe drum!

   Calculeaza   

Horoscopul zilei

Horoscopul zilei zodia Berbec Horoscopul zilei zodia Taur Horoscopul zilei zodia Gemeni
Horoscopul zilei zodia Rac Horoscopul zilei zodia Leu Horoscopul zilei zodia Fecioara
Horoscopul zilei zodia Balanta Horoscopul zilei zodia Scorpion Horoscopul zilei zodia Sagetator
Horoscopul zilei zodia Capricorn Horoscopul zilei zodia Varsator Horoscopul zilei zodia Pesti
Varza a la Cluj

Varza a la Cluj

Echilibrul perfect dintre varza calita, sarmalute si bulz ardelenesc. ...

Bilete de Avion





Pasageri (max. 9):
Adulti (>18 ani)
Tineri (12-18 ani)
Copii (2-12 ani)
Infanti (<2 ani)
10.0/10 din 1 vot

Padurea impietrita din Poiana Lupului: Muzeul lemnului pietrificat de la Garana

Padurea impietrita din Poiana Lupului: Muzeul lemnului pietrificat de la Garana

In localitatea Garana din judetul Caras-Severin, exact in locul unde se desfasoara anual renumitul festival de jazz din Muntii Banatului - Poiana Lupului, se gaseste un muzeu-parc unic in sud-estul Europei: Muzeul de lemn pietrificat. Infiintat in anul 2012 de Tiberiu Stoia, un inginer geolog pasionat de mineralogie si calatorii, acesta cuprinde exponate din lemn pietrificat cu o vechime de peste 18 milioane de ani. Bustenii sunt cu adevarat spectaculosi, intrucat arata precum lemnul, dar sunt de fapt pietre. Cel mai mare are doi metri lungime si un diametru de aproape un metru.

Lemnele pietrificate sunt rezultatul actiunii silicei (dioxid de siliciu), care in solutie apoasa a substituit moleculele lemnului original. Altfel spus, din cauza emisiilor de solutii fierbinti, aceste lemne s-au silicifiat, adica in loc sa putrezeasca, s-au pietrificat. De-a lungul a milioane de ani, tesutul lemnos a fost imbracat in straturi de sediment, iar materialul organic a fost partial inlocuit de silice. Lemne pietrificate se gasesc majoritar in SUA, dar si in alte zone din intreaga lume, in special in cele vulcanice, dar si in rauri ori in foste cariere de carbune.

De altfel, primele lemne transformate in piatra au fost descoperite de geologul banatean in fostele mine de la Bozovici, de pe Valea Almajului. Mai exact, este vorba despre chiparosul de balta, care in prezent mai exista in forma de padure doar in nordul Mexicului si sudul Statelor Unite ale Americii. in rest, se mai gaseste doar ca si copac ornamental. La deschidere, muzeul detinea peste douazeci de exponate aduse din Banat, tara Almajului sau din zona Bozovici, fosile din Muntii Apuseni, din tara Hategului, de la Rosia Montana, zona Maramures, precum si o piesa achizitionata din Austria. 

Imaginea "padurii impietrite" incanta vizitatorii muzeului in aer liber de la Garana care, ascultandu-l pe Tiberiu Stoia, pot afla detalii despre felul in care aceste lemne au ajuns sa se pietrifice. ''Daca te uiti atent la aceste lemne, se vad inca inelele, forma lemnului, tot, insa, acestea sunt doar pietre acum. Deocamdata, muzeul este mic, dar il voi creste din an in an'', a precizat geologul, conform Agerpres. Din lemnul pietrificat se confectioneaza bijuterii si este folosit chiar impotriva proceselor de imbatranire.

Sursa fotografie: www.dozadebine.ro



"Padurea impietrita din Poiana Lupului: Muzeul lemnului pietrificat de la Garana" citeste si:
+ adauga comentariu pentru Padurea impietrita din Poiana Lupului: Muzeul lemnului pietrificat de la Garana COMENTARII (0):

Fii primul care comenteaza asta.


Nume utilizator:
Email utilizator:
Titlu comentariu:
Mesaj:

0 caractere :: Numar maxim de caractere 6000
Introduceti codul de securitate din imagine

Adauga comentariu

* Comentariile care contin limbaj vulgar nu vor fi publicate.


Cazare Romania