7,297 oferte
3,178 obiective

Alege un Judet

Obiective

Calculeaza Ruta

Afla distanta pe care urmeaza sa o parcurgi, dar si ce poti vedea pe drum!

   Calculeaza   

Horoscopul zilei

Horoscopul zilei zodia Berbec Horoscopul zilei zodia Taur Horoscopul zilei zodia Gemeni
Horoscopul zilei zodia Rac Horoscopul zilei zodia Leu Horoscopul zilei zodia Fecioara
Horoscopul zilei zodia Balanta Horoscopul zilei zodia Scorpion Horoscopul zilei zodia Sagetator
Horoscopul zilei zodia Capricorn Horoscopul zilei zodia Varsator Horoscopul zilei zodia Pesti
Friptura inabusita de pui cu garnitura de fasole verde

Friptura inabusita de pui cu garnitura de fasole verde

Ciocanele de pui cu garnitura de fasole verde cu rosii. ...

Bilete de Avion





Pasageri (max. 9):
Adulti (>18 ani)
Tineri (12-18 ani)
Copii (2-12 ani)
Infanti (<2 ani)
10.0/10 din 1 vot

Unic in Romania: Muzeul Cofetariei din Arad

Unic in Romania: Muzeul Cofetariei din Arad

Undeva in municipiul Arad, pe o straduta a unui cartier marginas, turistii amatori de inedit vor gasi un obiectiv pe gustul lor, absolut special prin profilul si unicitatea lui. Este vorba despre primul si singurul Muzeu al Cofetariei din Romania. Infiintat si administrat de un fost cofetar pasionat, muzeul numara peste 360 de exponate, care de care mai interesante: masina de preparat inghetata si cea de fabricat bomboane – ambele realizate in jurul anului 1920, masina cu curele de transmisie pentru macinat zaharul, un agregat pentru prepararea martipanului, mese din marmura pentru prelucrarea zaharului fiert, o masina pentru taiat hartia in care se impachetau bomboanele pentru pomul de Craciun, fotografii si documente. De asemenea, muzeul mai detine carti de specialitate, unele unice in tara, retetare, diplome si medalii obtinute de-a lungul vremii de cofetarii aradeni.
 
De altfel, in acest oras din vestul tarii a existat, inca din anul 1800, una dintre cele mai puternice bresle ale cofetarilor din Romania si unul dintre cele mai mari centre ale cofetariei din Europa. Artistii romani in ale ciocolatei erau preferati la curtea imperiala din Viena si fiecare cofetar detinea in portofoliul sau retete tinute in mare secret, mai valoroase decat aurul. Pe atunci nu existau coloranti, chimicale si amelioratori, ci se foloseau numai ingrediente naturale: cacao, scortisoara, cafea, gelatina, frisca, zahar, faina, oua, unt, ciocolata, diverse fructe. Cea mai buna "piesa" era o bomboana numita "ildenfonzo", cu alune prajite si macinate, cacao, unt si cateva componente secrete. In momentul nationalizarii insa, laboratoarele cofetarilor au fost desfiintate.

Pe Ioan Gui, fost ucenic al artistilor de atunci, tocmai consideratia fata de indrumatorii sai l-a facut sa stranga, putin cate putin, incepand din anii '70, aparatele si ustensilele de cofetarie din fostele laboratoare, pentru a le salva de la topire. Ideea deschiderii unui muzeu de profil in amintirea marilor mesteri cofetari ai Aradului din perioada interbelica a prins contur insa abia la inceputul anilor 2000, cand, ajutat de cativa apropiati, a inceput restaurarea exponatelor. Sase ani mai tarziu, amenajat in doua incaperi din locuinta personala a sotilor Gui, Muzeul Cofetariei isi deschidea portile pentru vizitatori.

Numarul acestora ramane, din pacate, redus, in parte pentru ca nu este foarte cunoscut, in parte din cauza pozitiei geografice, muzeul fiind situat destul de departe de centrul municipiului Arad. Vin in special grupuri de elevi de la scoli de profil, mai rar turisti din tara si din strainatate. "Regret faptul ca numarul celor care au vizitat muzeul este mult prea mic fata de cat as dori eu, dar si mai mult regret faptul ca autoritatile publice locale nu sunt deloc interesate de acest muzeu unic in tara", a precizat Ioan Gui, care a propus conducerii Muzeului Judetean Arad, in urma cu 6-7 ani, infiintarea unui muzeu al breslelor, aratandu-se dispus sa doneze in acest scop intreg patrimoniul Muzeului Cofetariei, in ideea ca astfel exponatele vor fi si mai bine puse in valoare.

Cum acest lucru nu s-a intamplat, muzeul ramana inca in afara rutelor turistice principale ale urbei de pe Mures, intr-o nemeritata ignoranta. Daca va aflati in zona sau sunteti interesati de obiective mai putin obisnuite, mergeti si vedeti acest muzeu, care spune, cu atata pasiune si daruire, povestea unui arte "dulci" si cu adevarat pline de savoare. Cu siguranta merita! Il gasiti in cartierul Sanicolaul Mic al Aradului, pe strada Nicolaus Lenau, la numarul 3.
 



"Unic in Romania: Muzeul Cofetariei din Arad" citeste si:
+ adauga comentariu pentru Unic in Romania: Muzeul Cofetariei din Arad COMENTARII (0):

Fii primul care comenteaza asta.


Nume utilizator:
Email utilizator:
Titlu comentariu:
Mesaj:

0 caractere :: Numar maxim de caractere 6000
Introduceti codul de securitate din imagine

Adauga comentariu

* Comentariile care contin limbaj vulgar nu vor fi publicate.


Cazare Romania