7,297 oferte
3,178 obiective

Alege un Judet

Obiective

Calculeaza Ruta

Afla distanta pe care urmeaza sa o parcurgi, dar si ce poti vedea pe drum!

   Calculeaza   

Horoscopul zilei

Horoscopul zilei zodia Berbec Horoscopul zilei zodia Taur Horoscopul zilei zodia Gemeni
Horoscopul zilei zodia Rac Horoscopul zilei zodia Leu Horoscopul zilei zodia Fecioara
Horoscopul zilei zodia Balanta Horoscopul zilei zodia Scorpion Horoscopul zilei zodia Sagetator
Horoscopul zilei zodia Capricorn Horoscopul zilei zodia Varsator Horoscopul zilei zodia Pesti
Piure de urzici cu hrean

Piure de urzici cu hrean

Mancare de urzici si hrean ras, o combinatie reusita care merita incercata. ...

Bilete de Avion





Pasageri (max. 9):
Adulti (>18 ani)
Tineri (12-18 ani)
Copii (2-12 ani)
Infanti (<2 ani)
10.0/10 din 1 vot

Arealul protejat Muntii Tarcu - Muntele Mic, splendoare a naturii

Arealul protejat Muntii Tarcu - Muntele Mic, splendoare a naturii

Muntii Tarcu, asezati in partea de sud-vest a lantului carpatic, in apropiere de orasul Caransebes, la intrarea in Culoarul Timis-Cerna, prezinta un relief impunator, prin platouri situate la altitudini de peste 2.000 de metri si vai adanci, cu ape care izvorasc din circuri glaciare. Zona Muntii Tarcu - Muntele Mic se distinge prin autenticitatea peisajului, data de imbinarea originala a diferitelor tipuri genetice de forme de relief - gasim aici 7 subunitati de relief, dintre care 4 prezinta interes turistic deosebit, prin biodiversitate si prin amploarea arealului pe care se desfasoara. De la Poiana Marului, in nord, pana in dreptul comunei Cornereva, in sud, si de pe rama montana pana la acumularea Gura Apei din Masivul Retezat, sunt peste 55.000 de hectare.

Relieful Muntilor Tarcu poate fi asemanat cu un vast amfiteatru ridicat in vecinatatea campiei banatene si alcatuit, in mare, din trei trepte. Cea mai inalta consta din culmi de peste 1.800-2.000 de metri inaltime, situate in partea de sud-est si caracterizata prin suprafete netede, culmi marginite de caldari glaciare si prin pasuni alpine intinse. Aceasta treapta cuprinde masivele inalte care alcatuiesc grupa muntoasa a Muntilor Tarcu, si anume masivele Tarcu, Baicu, Bloju si Muntele Mic. In treapta mijlocie se incadreaza inaltimile de 1.100-1.500 de metri, care alcatuiesc o zona ce o inconjoara pe cea precedenta la vest si nord. Se disting Culmea Poiana Inalta, Culmea Plesii, Magura Marga si Magura Clopotivei. Treapta cea mai joasa, cu inaltimi de 500-800 de metri, se afla in contact cu Depresiunea Caransebesului si atinge o latime de numai 2-3 km.

Reteaua hidrogafica este format din raurile Ses, Hideg, Bistra si afluentii sai, Sebes, Bolvasnita, Paraul Lung si Paraul Alb. De asemenea, in Muntii Tarcu se intalnesc mai multe lacuri naturale, dintre care unele destul de mari. In caldarea glaciara Oboroacele, sub Varful Tarcu, la 2.130 metri altitudine, se gaseste Iezerul Tarcu, iar in caldarea Pietrele Albe din Masivul Baicu, la 1.780 metri altitudine, lacul cu acelasi nume. Se mai gasesc lacuri in caldarea Corciovei, in Masivul Bloju, sub Varful Custurii si in Caldarea Bistrei Boului. De asemenea, pe cursul paraului Bistra a fost amenajat in anii '80 un lac de acumulare, in aval de Poiana Marului. Lacurile ating nivelul maxim la sfarsitul primaverii, odata cu topirea zapezilor si cu ploile abundente din lunile mai si iunie.

Pe baza analizei habitatelor din cadrul acestui areal, habitate reglementate si protejate la nivel european, zona a fost declarata sit de importanta comunitara si introdusa in circuitul international al siturilor Natura 2000, facandu-se insa in continuare demersuri pentru constituirea unui Parc National. Pasunile alpine si padurile seculare adapostesc o serie de plante si vietuitoare foarte rare in Europa sau chiar unice pe aceste meleaguri. Intalnim aici 5 specii monumente ale naturii - floarea-de-colt (localizata in regiunea Fata Fetii), ghintura galbena (localizata in regiunea Varful Baicu si pe versantul estic al acestuia), tisa (localizata pe Valea Rosie, Valea Scorilei, Valea Sucului, Valea Bloju si Valea Hidegului), papucul doamnei (localizata in regiunea Fata Fetii), sangele voinicului (localizata in zona Vaii Mocirliului), specii endemice sud-carpatice, specii endemice carpatice si endemisme romanesti. Fauna Muntilor Tarcu este reprezentata de ursi, mistreti, lupi, vulpi, risi, veverite etc. In zona alpina intalnim capra neagra, soarecele alpin, diferite pasari si fluturi viu colorati etc., iar in apele repezi si in unele lacuri alpine sunt pastravi.

Padurile virgine si cvasivirgine s-au conservat pe suprafte vaste, acoperind in total 10.061 de hectare. Aproximativ o cincime din acestea (1.900 hectare) sunt constituite din arboretele multietajate batrane, cu varsta medie cuprinsa intre 165 si 185 de ani, extrem de rare in tara si in Europa, in banda latitudiniana mediana (40-50° lat. N). Aceste paduri existente in Muntii Tarcu au un rol complex, adapostind o serie de bioendemite, relicte, specii rare si protejate. De asemenea, in Muntii Tarcu pasunile constituie o adevarata bogatie, fapt care explica pastoritul intens practicat pana nu demult. De fapt, numele Tarcu isi gaseste explicatia tocmai in existenta aici a numeroase stane.

Printre alte puncte de interes turistic enumeram "Pietrele lui Scorilo" (un altar pagan situat la altitudinea de 1.200 de metri pe versantul nordic al masivului Muntele Mic, vestigiu pastrat de pe vremea dacilor, unde legenda spune ca regele dac Scorilo, tatal lui Decebal, ar fi ascuns o comoara), punctul "La Blide" (situat in apropiere de "Pietrele lui Scorilo", se prezinta sub forma unei lespezi din sist pe care au fost realizate prin polisare trei semisfere de forma unor "blide" de dimensiuni diferite, iar rolul pe care il avea era tot de altar, unde se practicau jertfe si libatii pentru diverse zeitati ), Turnu Ruieni (ruinele unei cetati invaluite in mister, situate pe dealul Turnului), Cascadele Sucului, Schitul Sfantul Ilie de pe Muntele Mic (infiintat in 1939), Crucea de pe Muntele Mic (Monumentul eroilor banateni din lupta pentru reintregire), rezervatia de zimbri din comuna Armenis.

Sursa fotografie: www.tarcu.ro

 



"Arealul protejat Muntii Tarcu - Muntele Mic, splendoare a naturii" citeste si:
+ adauga comentariu pentru Arealul protejat Muntii Tarcu - Muntele Mic, splendoare a naturii COMENTARII (0):

Fii primul care comenteaza asta.


Nume utilizator:
Email utilizator:
Titlu comentariu:
Mesaj:

0 caractere :: Numar maxim de caractere 6000
Introduceti codul de securitate din imagine

Adauga comentariu

* Comentariile care contin limbaj vulgar nu vor fi publicate.


Cazare Romania