7,297 oferte
3,178 obiective

Alege un Judet

Obiective

Calculeaza Ruta

Afla distanta pe care urmeaza sa o parcurgi, dar si ce poti vedea pe drum!

   Calculeaza   

Horoscopul zilei

Horoscopul zilei zodia Berbec Horoscopul zilei zodia Taur Horoscopul zilei zodia Gemeni
Horoscopul zilei zodia Rac Horoscopul zilei zodia Leu Horoscopul zilei zodia Fecioara
Horoscopul zilei zodia Balanta Horoscopul zilei zodia Scorpion Horoscopul zilei zodia Sagetator
Horoscopul zilei zodia Capricorn Horoscopul zilei zodia Varsator Horoscopul zilei zodia Pesti
Musaca de varza

Musaca de varza

Acest gen de mancare seamana mult cu varza de Cluj. ...

Bilete de Avion





Pasageri (max. 9):
Adulti (>18 ani)
Tineri (12-18 ani)
Copii (2-12 ani)
Infanti (<2 ani)
10.0/10 din 3 voturi

Locul unde timpul a stat in loc – mori de sute de ani, inca functionale, in cel mai intins parc mulinologic din Sudul Europei

Locul unde timpul a stat in loc – mori de sute de ani, inca functionale, in cel mai intins parc mulinologic din Sudul Europei

Localitatea Rudaria (nume schimbat mai recent in Eftimie Murgu, dupa cel al unui important carturar si revolutionar pasoptist local), aflata in perimetrul Vaii Almajului, judetul Caras-Severin, este datata documentar inca din anul 1241. In aceste locuri, pe Valea Rudariei - apa al carei nume, in traducere slavona, ar insemna "raul de fier", s-au pastrat in mod miraculos si sunt in stare de functionare si partial utilizate mori cu ciutura (roata orizontala cu cupe radiale) vechi de sute de ani.
 
Daca in anul 1772 documentele consemneaza 8 mori, iar in 1874 numarul acestora creste la 51, din cauza inundatiilor din anii 1827, 1910, 1941 si 1955, astazi se mai pastreaza doar 22. Asezate asemenea unei salbe de margele de-a lungul cursului apei, pe o lungime de 3 km, in sat si in afara satului, morile valorifica potentialul energetic modest al raului Rudaria, datorat unei diferente de nivel nesemnificative.


Denumite in graiul local dupa numele fondatorului (sau al familiei fondatoare), morile din Rudaria au fost construite si exploatate in sistem asociativ, de mai multe familii, avand calitatea de "randasi", dupa "randul" cuvenit la macinarea granelor, in cursul fiecarei saptamani.


Autenticitatea sistemului constructiv tehnic este pastrata in intregime, iar macinatul propriu-zis este o operatie cunoscuta si transmisa din tata in fiu, in fiecare dintre familiile utilizatoare. Morile reusesc sa macine 130-140 kg de faina in 24 de ore, dar rudarenii nu folosesc morile doar pentru a obtine faina, ci aici se intalnesc si pentru a pune la cale casatorii, povestesc si petrec, leaga si dezleaga vrajile si descantecele.


Complexul, cu o valoare istorica, arhitecturala, etnologica si antropologica deosebita, este inscris in Lista Monumentelor Istorice din Romania ca obiectiv de valoare nationala - grupa valorica A, si reprezinta cel mai intins parc mulinologic din Sudul Europei.

Andreea Milici

Autor poza: Puiu Voina
 



"Locul unde timpul a stat in loc – mori de sute de ani, inca functionale, in cel mai intins parc mulinologic din Sudul Europei" citeste si:
+ adauga comentariu pentru Locul unde timpul a stat in loc – mori de sute de ani, inca functionale, in cel mai intins parc mulinologic din Sudul Europei COMENTARII (0):

Fii primul care comenteaza asta.


Nume utilizator:
Email utilizator:
Titlu comentariu:
Mesaj:

0 caractere :: Numar maxim de caractere 6000
Introduceti codul de securitate din imagine

Adauga comentariu

* Comentariile care contin limbaj vulgar nu vor fi publicate.


Cazare Romania