Articole recente

Afla distanta pe care urmeaza sa o parcurgi, dar si ce poti vedea pe drum!
Forum: Topicuri Noi
- In ce locuri din tara va propuneti sa mergeti in 2017? 30-01-2017
- Vacanta mea de iarna 30-01-2017
- Partiile din Romania 30-01-2017
- Bucovina, colt de rai 30-01-2017
Top Obiective

Plachie bucovineana
Preparatele culinare din peste au fost intotdeauna la loc de cinste in gastronomia romaneasca. Pestele este o sursa de minerale si vitamine, contine putin colesterol si asigura o digestie usoara. Indi ...
Bilete de Avion
1 vot
din
Novacul afumat din Tara Barsei, al patrulea produs traditional romanesc protejat la nivel european
Romania a reusit sa inregistreze la nivel european "Novacul afumat din Tara Barsei" ca produs de Indicatie Geografica Protejata (IGP), acesta fiind cel de-al patrulea produs romanesc protejat in Uniunea Europeana, alaturi de Magiunul de Topoloveni, Telemeaua de Ibanesti si Salamul de Sibiu, dar singurul din sectorul piscicol care se bucura de certificarea IGP. Novacul afumat este un un produs alimentar obtinut din fileurile speciei de peste novac (Hypophthalmichthys nobilis), crescuta in aria geografica Tara Barsei, mai exact in iazurile, lacurile si helesteiele din lunca Oltului.
Conform producatorului (Asociatia Doripesco Brasov), aceasta specie se deosebeste de novacul crescut in alte zone ale tarii prin faptul ca ajunge la greutatea pentru procesare intr-o perioada mai lunga de timp (3 ani, in comparatie cu 2 ani pentru novacul crescut in zonele de campie). Datorita conditiilor de mediu, a temperaturilor scazute pentru o perioada de timp mai lunga pe parcursul anului, cantitatea de grasime este redusa la jumatate fata de novacul crescut la ses.
Procesarea se face tot in arealul geografic delimitat, dupa reteta locala de afumare. Pestele este prelucrat sub forma de fileuri, afumate la cald cu rumegus de esenta tare (fag) pentru o aroma unica, metoda traditionala de afumare din aria geografica Tara Barsei. Fileurile sunt de culoare de la galben-auriu cu reflexe metalice, spre cafeniu, avand textura fibroasa, fara depuneri de grasime, cu gust usor afumat si putin sarat.
In prezent, Novacul Afumat din tara Barsei se comercializeaza atat prin magazinele proprii ale Asociatiei Doripesco, cat si in hipermarketuri, la targuri si expozitii pe piata interna. Potrivit datelor MADR, carnatii de Plescoi si Scrumbia de Dunare afumata sunt alte doua produse care se afla pe circuit la Comisia Europeana in vederea obtinerii protectiei la nivel european pentru sistemul de calitate Indicatie Geografica Protejata.
La nivel national exista in jur de 500 de produse traditionale inregistrate la MADR. In anul 2016, la nivel mondial erau garantate peste 1.500 de produse traditionale din care UE detinea suprematia cu 1.404. Cele mai multe produse protejate le avea Italia (296), Franta (243), Spania (205), Portugalia (139), Grecia (106) si Germania (96), conform Agerpres.
Conform producatorului (Asociatia Doripesco Brasov), aceasta specie se deosebeste de novacul crescut in alte zone ale tarii prin faptul ca ajunge la greutatea pentru procesare intr-o perioada mai lunga de timp (3 ani, in comparatie cu 2 ani pentru novacul crescut in zonele de campie). Datorita conditiilor de mediu, a temperaturilor scazute pentru o perioada de timp mai lunga pe parcursul anului, cantitatea de grasime este redusa la jumatate fata de novacul crescut la ses.
Procesarea se face tot in arealul geografic delimitat, dupa reteta locala de afumare. Pestele este prelucrat sub forma de fileuri, afumate la cald cu rumegus de esenta tare (fag) pentru o aroma unica, metoda traditionala de afumare din aria geografica Tara Barsei. Fileurile sunt de culoare de la galben-auriu cu reflexe metalice, spre cafeniu, avand textura fibroasa, fara depuneri de grasime, cu gust usor afumat si putin sarat.
In prezent, Novacul Afumat din tara Barsei se comercializeaza atat prin magazinele proprii ale Asociatiei Doripesco, cat si in hipermarketuri, la targuri si expozitii pe piata interna. Potrivit datelor MADR, carnatii de Plescoi si Scrumbia de Dunare afumata sunt alte doua produse care se afla pe circuit la Comisia Europeana in vederea obtinerii protectiei la nivel european pentru sistemul de calitate Indicatie Geografica Protejata.
La nivel national exista in jur de 500 de produse traditionale inregistrate la MADR. In anul 2016, la nivel mondial erau garantate peste 1.500 de produse traditionale din care UE detinea suprematia cu 1.404. Cele mai multe produse protejate le avea Italia (296), Franta (243), Spania (205), Portugalia (139), Grecia (106) si Germania (96), conform Agerpres.
"Novacul afumat din Tara Barsei, al patrulea produs traditional romanesc protejat la nivel european" citeste si:
-
Conacele, apele minerale, baile traditionale si muzeele etnografice din Covasna, prezentate in cadrul Zilelor turismului
26 August 2016 -
Castelul Corvinilor, proiect indraznet: turniruri, amfiteatru pentru spectacole si un sat mestesugaresc medieval (VIDEO)
18 Ianuarie 2017 -
In Covasna, Anul Turismului promoveaza Intorsura Buzaului ca principala destinatie
14 Feb 2017 -
Festivalul Untold promoveaza Transilvania: doua circuite turistice vor fi puse la dispozitia participantilor
30 Iunie 2016 -
Craciun in Maramures: farmecul unic al traditiilor rurale, pastrate cu sfintenie de sute de ani
14 Octombrie 2016 -
Mocanita din Viseu de Sus, premiata ca destinatie de excelenta in 2016
29 Noiembrie 2016 -
Distractie maxima in acest weekend la Festivalul Usturoiului din Pasul Tihuta
29 Iulie 2016
Fii primul care comenteaza asta.